De nieuwe kansen voor Max Verstappen

Max_Verstappen_F1_GP_Spanje_2016_bocht3

De promotie van Max Verstappen van Toro Rosso naar Red Bull Racing biedt hem nieuwe kansen. Maar waar staat Red Bull Racing op dit moment en wat is realistisch om van het 18-jarige talent te verwachten?

Concurrenten

Red Bull Racing staat na vier races derde in het kampioenschap van de constructeurs tussen Ferrari en Williams. Het is daarmee op dit moment het derde team en heeft ten opzichte van de eindstand van 2015 Williams ingehaald. Ricciardo werd drie keer vierde en Kvyat stond in China op het podium. De kans voor Max Verstappen om in de komende races een podium te scoren is daarmee niet onrealistisch. Maar helemaal vanzelf zal dat niet gaan. Ook al zou hij sneller zijn dan Massa en Bottas, dan moet hij voor een podium ook nog even afrekenen met minimaal drie van de volgende heren: Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen en Daniel Ricciardo.

Kwalificeren en starten

Om naar dat podium te komen is een goede startplek wel prettig. Verstappens nieuwe teamgenoot Daniel Ricciardo kwalificeerde zich dit seizoen als 8e, 5e, 2e en 6e (zie onderaan). Voor Max Verstappen zou het al een knappe prestatie zijn als hij in de kwalificaties dicht bij Ricciardo kan blijven. De eerste signalen vandaag wijzen erop dat hij er al niet ver vanaf zit. 

Bij een start, die nu vanaf bijvoorbeeld plaats zes of zeven gaat,is misschien nog wel het meeste te winnen voor Max Verstappen. Zijn starts bij de afgelopen races gingen niet altijd vlekkeloos. Voor zover dat geen technische oorzaak had kan Max zich daar nog verbeteren.

Inhalen

Vlak na de start kan Verstappen zijn grootste bekende talent gaan gebruiken: inhalen. Hij heeft een auto die wat sneller is dan de vorige en er is een significante vermogensupgrade aanstaande. Het is misschien nog niet genoeg om echt met de Ferrari's of zelfs de Mercedessen te kunnen vechten, maar het moet afdoende zijn om voorin mee te blijven rijden. 

Winnen

Van Max Verstappen nu al een Grand Prix-zege verwachten is te vroeg. De sterkere concurrenten zijn hierboven al genoemd. Toch kun je niet uitsluiten dat het dit seizoen al gebeurt. Zowel de rijders als auto's van Mercedes en Ferrari zijn niet feilloos en met de toenemende spanning voorin gaat er ongetwijfeld nog wel een keer wat mis tussen de kemphanen. Wat Max Verstappen al een paar keer heeft aangetoond is dat hij scherp is tijdens chaos op de baan en relatief goed uit de problemen weet te blijven. En nu hij wat verder naar voren gaat rijden, kan die ene kans sneller komen. En dat hij met zo'n soort kans wel raad weet, dat heeft hij in de karts en de Formule 3 al ruimschoots bewezen.

Kwalificaties Red Bull Racing en Toro Rosso in 2016

Australië
  5 STR Verstappen
  7 STR Sainz
  8 RBR Ricciardo
18 RBR Kvyat 

Bahrein
  5 RBR Ricciardo
10 STR Verstappen
11 STR Sainz
15 RBR Kvyat 

China
  2 RBR Ricciardo
  6 RBR Kvyat
  8 STR Sainz
  9 STR Verstappen 

Rusland
  6 RBR Ricciardo
  8 RBR Kvyat
  9 STR Verstappen
11 STR Sainz

Foto: Red Bull Racing

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden