De recordboeken: baanrecord circuit van Barcelona

Felipe-Massa-2008-Ferrari

De Formule 1 is niet alleen een sport van snelheid en actie, maar ook van cijfers. Er zijn tientallen lijstjes van verschillende records: jongste wereldkampioen, meeste overwinningen, snelste ronde op het circuit van Monza, meeste starts, meeste pole positions in een seizoen en ga zo maar een tijdje door. In deze rubriek laten we vele records de revue passeren. Deze week: het baanrecord op het circuit van Barcelona.

Dat de nieuwe regels zouden zorgen voor snellere auto’s was geen verrassing. Maar hoeveel sneller zijn de auto’s? Na de eerste week kunnen we in ieder geval zeggen; veel sneller dan vorig jaar. Na vier dagen testen staat Valtteri Bottas met 1.19.705 op de ultra zachte band bovenaan de lijstjes rondetijden. Dit is ruim twee seconden sneller dan snelste tijdens de kwalificatie van de GP van Spanje in 2016. Lewis Hamilton zette, wel op de soft compound, een tijd van 1.22.000 neer. 

De tijd van Bottas is ook sneller dan het officiële record van Kimi Raïkkönen (1:21.670 in 2008) en de snelste kwalificatietijd van Rubens Barrichello (1:19.954 in 2009). Toch is er op het circuit van Barcelona harder gereden. Felipe Massa was tijdens een test in 2008 ruim sneller dan de tijd van de Fin. De Braziliaan zette in een Ferrari een indrukwekkende tijd neer van 1.18.339. Gaan we de komende testweek aan deze tijd komen?

Foto: Scuderia Ferrari

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen