VIDEO: De vergelijking tussen Verstappen en Senna

ayrton_senna_1993_donington

De vergelijking tussen Ayrton Senna en Max Verstappen is in de afgelopen dagen vaak gemaakt. Na Verstappens inhaalrace tijdens de Braziliaanse Grand Prix noemden vele commentatoren en analisten het een Senna-achtig optreden. Maar waar komt die vergelijking vandaan?

Voor een overduidelijk voorbeeld moeten we terug naar de Europese Grand Prix van 1993. Op een regenachtige zondag op het circuit van Donington moet Ayrton Senna als vierde beginnen aan de race. Zijn start is niet goed en hij valt terug naar de vijfde plaats.

Het duurt echter niet lang voor Senna zich aan de kop van het veld meldt. Schumacher is de eerste die ten prooi valt aan Senna. De Duitser kan geen grip vinden en ziet Senna binnendoor komen.

Daarna komt het moment waar nu vaak aan gerefereerd wordt als het gaat om Verstappen en Senna. Karl Wendlinger verdedigt aan de binnenkant, op de ideale lijn, zijn derde plaats met hand en tand. Senna verkiest de lijn aan de buitenkant en heeft meer momentum op weg naar de volgende bocht.

Vanaf de derde plaats doet Senna nog eens hetzelfde bij Damon Hill bij het ingaan van bocht zes, Starkey’s Bridge. Weer zit Senna aan de buitenkant en heeft hij meer grip en momentum om er langs te komen. Alleen rivaal Alain Prost rijdt dan nog voor hem. De twee acties zijn bijna identiek aan de manier waarop Verstappen zondag Nico Rosberg passeerde

Lang kan Prost niet van zijn voorsprong genieten als Senna hem aanvalt in de Melbourne Hairpin. Vanaf dan ligt Senna aan de leiding en is hij op weg naar weer een dominante overwinning.

Zoals altijd spreken de beelden voor zich:

Foto: Formula 1 HIGH RES photos

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen