De Vries wint E-Prix Valencia na lege batterijen concurrentie

3-EPS705_140318_ALS0528

Nyck de Vries heeft een spektakelstuk van jewelste gewonnen in Valencia. De race op zichzelf was er al één met veel drama, maar het einde zal nog lange tijd onthouden worden. Bij ongeveer het halve veld was de batterij bij het ingaan van de laatste ronde al leeg. De mannen van Mercedes hadden het echter wel goed berekend: Nyck de Vries won en Stoffel Vandoorne werd derde. 

Nog voordat de race begon, was er al drama: Stoffel Vandoorne werd vanaf pole position teruggezet naar de achterkant van de grid, omdat de code van zijn banden niet klopte. Erg zuur voor de Belg natuurlijk. António Félix da Costa startte daarom vanaf pole position en leidde vrijwel de hele race, tot die spectaculaire laatste ronde natuurlijk.

Vier keer een safety car

De race begon met António Félix da Costa die de leiding vasthield bij het ingaan van de eerste bocht, maar aan het einde van die eerste ronde was de eerste gele vlag een feit. Andre Lotterer probeerde Norman Nato in te halen, verremde zich en raakte Sébastien Buemi. Voor Buemi was het toen einde race, Lotterer werd bestraft met een drive through-penalty. Even later stond ook Maximilian Günther in de muur. Hij kwam aan bij bocht één en verloor in zijn eentje de controle en stond in het grind: Einde race. Ondertussen was het De Vries die bleef aandringen bij Da Costa, maar de Portugees reed een sterke en solide race.

Tegen het einde van de race was er nog contact tussen Edoardo Mortara en André Lotterer. De Duitser zat aan de binnenkant van bocht één bij Mortara, maar de Zwitser stuurde toch in. Beide coureurs gingen eraf en voor Lotterer was het toen einde race. Edoardo Mortara kon nog wel verder.

2-EPS705_135802_FER4371-700x467
Foto: FIA Formule E

Zenuwslopende laatste ronde

De crash van Mortara en Lotterer zorgde voor een vierde en tevens ook laatste safety car. Als dat gebeurt, wordt de hoeveelheid energie die de coureurs hebben aangepast op de afstand die er nog te rijden valt. Veel coureurs hadden echter al veel energie verbruikt, waardoor ze niet genoeg meer hadden voor de laatste twee rondes. Bij het ingaan van de laatste ronde vielen dan ook veel coureurs, waaronder raceleider António Félix da Costa, stil. De coureurs die nog energie over hadden, pakten de podiumplekken.

De Vries kon na een sterke race naar de overwinning rijden, Nico Müller werd tweede nadat hij eerder twee keer van de baan raakte en zelfs een drive through-penalty kreeg. De laatste plek op het podium werd gepakt door Stoffel Vandoorne. De Belg moest vanaf plek vierentwintig komen en zijn derde plaats zal ongetwijfeld een welkome verrassing zijn. Het was een erg gekke situatie waar ongetwijfeld nog lang over nagepraat zal worden.

Teams geven FIA de schuld

Nyck de Vries is nu de leider in het kampioenschap met 58 punten, Stoffel Vandoorne staat tweede met 48 en Sam Bird derde met 45 punten. Robin Frijns doet het ook uitstekend, de Nederlander staat op plek vier met 43 punten.

De situatie van de lege batterijen kreeg vlak na de race al een klein staartje. Verschillende teams lieten namelijk weten de FIA de schuld te geven van het energieprobleem. Ze stellen dat de FIA de reductie van de energie verkeerd berekend heeft.

Lees ook: Vandoorne pakt pole E-Prix Valencia, De Vries achtste 

Lees ook: CTO van Mercedes stapt over naar Red Bull 

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden