Domenicali: Mogelijk rotatie in Europese races vanaf 2026

door Olav Veenhof
Stefano Domenicali

Stefano Domenicali zegt dat er mogelijk een rotatie-systeem zal zijn voor Europese races vanaf 2026. Door de uitpuilende kalender en de aflopende contracten van Zandvoort, Spa, Imola, Monza en Monaco, zal de Formule 1-CEO kritisch kijken naar de opties voor sommige locaties in de toekomst.

De afgelopen jaren zijn er alleen maar meer races toegevoegd aan de Formule 1-kalender. Madrid is de laatste aangekondigde als het gaat om een nieuwe locatie voor een Formule 1 race. Vanaf 2026 zal er worden geracet in de Spaanse hoofdstad, maar niet iedereen is daar blij mee blij. Veel coureurs, monteurs en fans vinden de kalender te vol. Al een tijdje wordt gesproken over een rotatie-systeem, waarbij ook de Grand Prix van Nederland en de Grand Prix van België een optie zijn met roteren vanwege de korte onderlinge afstand.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

23 races, of toch meer

Interessant genoeg zou dit het totaal aantal races terugbrengen naar drieëntwintig races of het maakt ruimte juist voor een vierentwintigste race in 2026. Met de commerciële richting die de Formule 1 de afgelopen jaren is ingeslagen, lijkt het scenario van meer races de meest aannemelijke optie. Het zou eventueel Barcelona op de kalender kunnen houden of een alternatieve race op een ander continent laten komen, mocht de Formule 1 dit wensen.

Focus op Europa

Formule 1-CEO Stefano Domenicali zegt dat Formule 1 zich nog steeds wil focussen op Europa. "Dit is een jaar waarin er veel races zullen zijn, voornamelijk in Europa, waar we verschillende opties hebben die we kunnen benutten," zei Domenicali tegenover Motorsport.com toen hem werd gevraagd naar 2026. "Ik denk dat Madrid één ding laat zien dat heel belangrijk voor ons was, namelijk dat de aandacht van de Formule 1 daar nog stees is, ook in Europa, waar iedereen dacht, 'Oh, je weet wel, we moeten uit Europa vertrekken, omdat er niet meer interesse is.' Maar wij hebben het tegenovergestelde laten zien."

Luisteren naar de fans

Een alternatief zou de toevoeging van een geheel nieuwe locatie zijn, waarbij een terugkeer naar Zuid-Korea een van de opties is die de Formule 1 naar verluidt overweegt. Bij fans staan Sepang en Istanbul Park hoog in het vaandel en ook geruchten van een race in Zuid-Afrika hebben we de laatste jaren gehoord.

door Olav Veenhof

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden