Dominante Lewis Hamilton niet te stoppen in GP Italië

Hamilton_race_Monza

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Italië gewonnen. De Brit maakte de grand slam in Monza af met een dominante race. Felipe Massa kreeg in de slotfase een derde plaats in de schoot geworpen door een kapotte motor van Nico Rosberg.

Hamilton was op de zachte band ongeveer een halve seconde per ronde sneller dan Vettel en kon zodoende onbedreigd zijn pitsstop maken in ronde 27. Daarna zou de positie van de Brit niet meer in het geding komen. Voor het eerst dit seizoen zou Hamilton de grand slam compleet maken: Van pole position starten, de snelste ronde noteren en elke ronde van de race aan de leiding liggen om uiteindelijk te winnen.

In de slotfase werden de gezichten nog even nerveus in de box van Mercedes, niet geheel onterecht aangezien de motor van Nico Rosberg twee ronden voor het einde in rook opging. Hamilton kreeg van zijn team al een aantal ronden verontrustende meldingen over de pace, de bezorgdheid sloeg toe in het Mercedes-kamp. Felipe Massa kreeg daardoor de derde plaats in de schoot geworpen

Kimi Raikkonen kende een rampzalige start van zijn race. De Fin kreeg zijn auto niet van de plek en zag bijna het hele veld voorbij komen voordat hij kon aansluiten. Raikkonen begon onmiddellijk aan zijn inhaalrace en kwam na een sterke beginfase aan in de punten.

De start voor het Lotus F1 team was ook niet al te best, al na een ronde was duidelijk dat Pastor Maldonado én Romain Grosjean hun weg niet konden vervolgen. Bij Maldonado kwam het door een enthousiaste actie over de kerbstones in de eerste chicane, de bodemplaat bleek gebroken. Grosjean kwam in contact met Felipe Nasr en hield daar schade aan over. De Fransman zou zijn auto niet veel verder parkeren aan de zijkant van het circuit.

Nico Rosberg, die achter Raikkonen van start ging, moest extra meters maken om de Fin te ontwijken en verloor zodoende belangrijke plaatsen bij de start. Vanaf P6 moest Rosberg aanvallen bij Bottas maar kreeg ook nog eens te maken met remmen die te heet zouden zijn. Rosberg kon pas na de pitstop aan zijn aanval op Sebastian Vettel beginnen maar zag zijn vrijwel zekere derde plaats in rook opgaan.

Naast Grosjean, Maldonado en Rosberg haalde ook Fernando Alonso in Monza de finish niet.

Update:Na afloop werd duidelijk dat de FIA stewards onderzoek doen naar de bandenspanning waarmee Hamilton en Rosberg zouden zijn gestart. Dit zou volgens de voorschriften van Pirelli te laag geweest zijn. Ook Raikkonen en Vettel zouden zich moeten verantwoorden bij de FIA.

P12 het maximale voor Verstappen

Vooraf was duidelijk dat Max Verstappen een lastige race zou krijgen in Monza. Met het uitvallen van Grosjean en Maldonado en de stop van Nasr aan het begin van de race kon Verstappen ondanks zijn drive through penalty met relatief weinig schade beginnen aan de race.

Met een twee-stopper kon Verstappen ook in het tweede deel van de race blijven pushen en hield de druk op de ketel bij met name Nasr. In de 38e ronde van de race wist de Limburger zijn Braziliaanse collega definitief achter zich te houden. P12 bleek het maximaal haalbare in deze race.

Foto: Mercedes GP

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden