Dovizioso beslist ‘geweldig duel’ met Marquez in zijn voordeel

171015_JAP_MotoGP_duel_Dovizioso-Marquez

Veel spannender dan de laatste ronde van de MotoGP van Japan krijg je ze niet. Pas in de laatste meters voor de finish van de TwinRing in Motegi besliste Andrea Dovizioso een bloedstollend duel met Marc Marquez in zijn voordeel. “Een geweldige race”, noemden beide titelkandidaten hun gevecht in de stromende regen.

Er stond veel op het spel in Japan. Het kleinste foutje aan welke kant dan ook kon het kampioenschap beslissen. Een foutje in bocht 8 in de slotronde kostte Marquez heel belangrijke punten. Bij winst had hij zijn marge op Dovizioso uitgebouwd naar 21 punten, maar nu bracht de Italiaan het verschil terug tot 11 punten.

Een crash van Valentino Rossi in ronde 6 plaatste hem definitief buitenspel en ook Dani Pedrosa kan door een DNF (de strijd gestaakt wegens probleem met banden) een dikke streep zetten door zijn titelaspiraties. Maverick Viñales maakt nog slechts een theoretische kans na zijn negende plaats in Japan: zijn achterstand is nu 41 punten.

Marquez en Dovizioso gaven elkaar geen duimbreed toe in de slotfase van de Grand Prix van Japan. “Op dat moment dacht ik echt niet aan het kampioenschap, maar wilde ik gewoon winnen”, vertelde Marquez. Dovizioso had hetzelfde. “Dat is het leuke aan dit kampioenschap: het is een faire strijd waarin alles mogelijk is. Het is mooi dat we het op deze manier samen uitvechten. We staan er hetzelfde in.”

https://twitter.com/twitter/statuses/919442152396124160

De dans werd geopend door Jorge Lorenzo, maar die viel al vrij snel terug na een aanvaring met Johann Zarco. Het was vervolgens Danilo Petrucci die zijn faam als regenrijder waar maakte. Op de extra zachte regenband wist de Ducati-rijder bijna 2 seconden weg te lopen, maar daarmee vroeg hij te veel van de banden. In ronde 12 zette Marc Marquez zijn Honda met een klassieke blockpass naast de Ducati. Andrea Dovizioso, vanaf de negende plaats gestart, reageerde meteen door met Marquez mee te gaan en Petrucci naar plaats 3 te verwijzen. “Elke keer als ik denk dat ik kan winnen, komen die twee voorbij. Hopeloos. Maar ik zat wel eerste rang.”

DK4MdLeWkAABpyU-1-700x394
(c) @F1

Vanaf dat moment kwam het aan op de twee titelkandidaten, die er een bloedstollend duel van maakten in de stromende regen. Dovizioso nam de leiding in ronde 19 en probeerde een gaatje te slaan, maar de slijtage van de banden maakte dat onmogelijk. “Ik wilde voorkomen dat het aankwam op de laatste ronde, want een slotronde met Marc is ontzettend lastig. Dat wil je echt niet, zeker niet in deze omstandigheden.” Drie rondes later sloeg Marquez terug. In bocht 3 nam hij de leiding, maar in bocht 6 passeerde Dovizioso hem weer en in bocht 9 was het weer Marquez.

Het kostje van de Spanjaard leek gekocht, maar in bocht 8 was hij de controle over zijn machine bijna kwijt. Dat gaf Dovizioso de kans er toch weer voorbij te gaan, net voor de tunnel. In de laatste bocht probeerde Marquez het nog wel, maar Dovizioso hield de deur goed dicht en kon net iets beter uit de bocht accelereren, waarmee hij zijn vijfde overwinning van het seizoen zeker stelde.

Marquez kon goed leven met de uitslag. “We reden allebei op de limiet en ik ging er in bocht 8 net overheen. Dat is onderdeel van de strijd. Natuurlijk moest ik het in de laatste bocht nog proberen, maar ik wist dat de kans klein was dat Dovi daar nog een foutje zou maken. Dit soort duels zijn echt geweldig. Ik denk dat we hier allebei van genieten.”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen