Dovizioso uit het niets naar pole MotoGP Tsjechië

180804_TSJ_Dovizioso

Maleisië 2016 was de laatste keer dat Andrea Dovizioso op poleposition stond. In de gecombineerde lijst na de drie vrije trainingen voor de MotoGP van Tsjechië stond de Ducati-coureur tiende. Met teamgenoot Jorge Lorenzo werd wel rekening gehouden voor de eerste rij in Brno, maar niet met ‘Dovi’. Dat juist hij de poleposition pakte in Tsjechië kwam ook voor Dovizioso zelf als een volslagen verrassing.

Bij het ingaan van de laatste minuten waarin een flying lap kon worden gereden, stond Dovizioso nog op de zevende plaats. “Tijdens mijn snelle ronde zag ik de tussentijden op mijn dashboard en ik dacht dat het een foutje was”, bekende hij na afloop van de kwalificatie. De 1.54,689 die Dovizioso neerzette, had hij zelf niet voor mogelijk geacht. “Ik ben geen rijder die met gemak één snelle ronde rijdt. Mijn kracht ligt gewoon niet in de kwalificatie. Maar deze ronde ging perfect. Ik voelde me goed, ik kon zonder problemen heel hard en heel laat remmen, het uitaccelereren ging uitstekend. Ik ben hier echt heel blij mee. Of ik in de race mee kan doen voor de winst moeten we natuurlijk maar afwachten. Dat zal moeilijk worden, verwacht ik. Maar na dit resultaat zou ook dat zomaar eens kunnen meevallen.”

Rossi van 12 naar 2

180804_TSJ_Rossi-e1533390522487
Valentino Rossi. Foto: MotoGP.com

Een minstens zo grote verrassing was de tweede plaats voor Valentino Rossi, die maar niet weg leek te komen van de twaalfde plaats. Maar zoals zo vaak wist hij op het moment dat het moest een supersnelle tijd uit zijn Yamaha te persen, die hem van de twaalfde naar de tweede plaats bracht. “Bij deze hoge temperaturen hebben we het moeilijk”, erkende de veteraan, die 22 jaar geleden in Brno zijn eerste Grand Prix-overwinning behaalde. “Maar met een nieuwe band kan ik wel één ronde vol op de limiet rijden. Mijn racesnelheid daarentegen is niet geweldig en ik vrees dat we het in de wedstrijd moeilijk gaan krijgen, zeker in het tweede deel, als de banden gaan slijten.”

Marquez legt de lat hoog

https://twitter.com/i/status/1025657631476789248

Aanvankelijk ging het in de kwalificatie tussen Jorge Lorenzo, Dovizioso’s teamgenoot bij Ducati, en regerend wereldkampioen Marc Marquez. De Honda-rijder was de eerste die onder de 1.55 dook (1.54,961) en de lat voor de anderen hoog legde. Ook Cal Crutchlow mengde zich in het gevecht om de plaatsen op de eerste rij. “Ik had al zo’n vermoeden dat de Ducati’s onder die tijd zouden komen”, zei Marquez. “En ik wist ook dat de Yamaha hier goed uit de verf kon komen. De Honda is iets beter op banden die er al een paar ronden op hebben zitten, maar daarmee is één heel snelle ronde lastig te realiseren.”

Met zijn derde plaats was Marquez niet ontevreden. “We staan er toch goed bij op een circuit waar we niet het sterkst zijn. Ik reed mijn snelle tijd alleen en dat is belangrijk. Minstens zo belangrijk is dat de race-setup goed is.”

Pech voor Petrucci

180804_TSJ_Petrucci
Danilo Petrucci. Foto: MotoGP.com

Het viertal dat op de eerste dag in Brno de show stal kwam er de tweede dag nauwelijks nog aan te pas. Danilo Petrucci (gisteren tweede) moet zich tevreden stellen met de zesde startplaats. In FP4 moest hij zijn Ducati in de grindbak parkeren nadat die door een elektronisch probleem was stilgevallen. Voor de kwalificatie had hij daardoor de beschikking over maar één machine. Dani Pedrosa, gisteren de snelste, start morgenmiddag vanaf plaats 10. Alvaro Bautista en Hafizh Syarhin haalden Q2 niet en vinden hun namen terug op respectievelijk de veertiende en zestiende plaats.

Eerste pole voor ‘thuisrijder’ Kornfeil in Moto3

https://twitter.com/MotoGP/status/1025703882851270657

Voor het eerst in zijn carrière mag Jakub Kornfeil de Moto3-race beginnen vanaf poleposition. De Tsjech reed in de kwalificatie voor zijn thuisrace de snelste tijd (2.07,981) en bleef daarmee John McPhee en Marcos Ramirez voor.

Marini zet opmars voort

180804_TSJ_Marini_Bagnaia
Luca Marini (10) hier voor teamgenoot Pecco Bagnaia (42). Foto: MotoGP.com

Luca Marini pakte in de Moto2 zijn eerste poleposition. Dat deed hij nadat hij eerder al in Assen derde was en op de Sachsenring de tweede tijd reed. In Duitsland behaalde hij ook zijn eerste podium, met de derde plaats. Het halfbroertje van Valentino Rossi treft de jongere broer van Marc Marquez, Alex, naast zich op de eerste rij. Plaats 3 is voor Mattia Passini.

"Een weekje vakantie heeft me goed gedaan", zei Marini. "Ik voel me steeds beter en het gaat ook steeds beter." Marini zette zijn tijd van 2.02,244 al vroeg in de kwalificatie neer: in ronde 3 van de 17. Hij kreeg een beetje hulp van Sky VR46-teamgenoot Pecco Bagnaia, bij wie hij in de slipstream reed. Bagnaia zelf kwalificeerde zich op de zesde plaats.

Bo Bendsneyder reed de achttiende tijd. Daarmee lijkt hij aardig zicht te hebben op een plaats bij de eerste vijftien in de race, waarmee hij zijn eerste punten van het seizoen zou kunnen pakken.

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden