Dovizioso wint fel Ducati-duel in MotoGP Tsjechië

180805_MotoGP

Andrea Dovizioso heeft de MotoGP van Tsjechië op zijn naam geschreven na een fel gevecht met Ducati-teamgenoot Jorge Lorenzo en wereldkampioen Marc Marquez. Het trio kwam met een onderling verschil van tweetiende over de streep in Brno. Met zijn derde plaats bouwde Marquez zijn voorsprong in het WK wel verder uit.

De poleposition voor Dovizioso kwam zaterdag al uit de lucht vallen en hoewel Marquez hem vrijdag al tipte als een van de favorieten had 'Dovi' daar zelf niet zo heel veel vertrouwen in. De afgelopen vijf keer dat hij met Ducati in Tsjechië racete, eindigde hij nooit in de top 5. "Ik had het echt niet verwacht", vertelde Dovizioso na afloop. "Iedereen reed op de limiet wat de achterband betreft. Heel soepel rijden was het geheim om de band zo lang mogelijk te sparen. Dat ging gelukkig allemaal heel goed."

https://twitter.com/i/status/1026087058425749505

De enige van wie Dovizioso serieus te duchten had, was zijn teamgenoot Jorge Lorenzo. Die reed een voor zijn doen ongebruikelijke race. Lorenzo is een goede starter die liefst zo snel mogelijk de leiding pakt en dan wegrijdt, maar deze keer werkte hij zich na een behoudende start naar voren om vervolgens agressief de strijd aan te gaan met zowel Marquez als Dovizioso.

"Het was een spectaculair gevecht in de slotfase", vond Lorenzo, die liet zien dat hij het nog niet verleerd is om met het mes tussen de tanden te racen. "Ik begon een beetje voorzichtig om de banden te sparen en die strategie was de juiste. Het is dat Marc me in de laatste ronde aanviel, anders had ik het met Andrea op de lijn kunnen uitvechten, maar door de aanvallen van Marc kon Dovi een klein gaatje slaan. Een mooi eentweetje voor Ducati."

180805_podium-Brno
Lorenzo, Dovizioso, Marquez. Foto: MotoGP.com

Het ontbrak Marquez in zijn honderdste MotoGP-race aan topvermogen om de Ducati's te verslaan, zo analyseerde hij na de race. "Maar dat had ik vooraf al ingecalculeerd. Brno is niet het sterkste circuit voor ons. Het was dit weekend zaak om de voorsprong in het WK te verdedigen en waar mogelijk te vergroten. Dat is gelukt: het verschil is gegroeid van 46 naar 49 punten."

Op de tweede plaats in het kampioenschap staat nog steeds Valentino Rossi, die in de openingsfase nog wel de leiding van de wedstrijd greep, maar uiteindelijk als vierde over de finish kwam. Rossi's teamgenoot Maverick Viñales verloor de derde plaats door een crash al in de eerste ronde. Door die DNF en de 25 punten die bij de overwinning horen, nam Dovizioso die derde plaats over.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen