Dovizioso wint in Maleisië en houdt titelkansen in MotoGP open

171029_MAL_Dovizioso

De opdracht voor Andrea Dovizioso was vooraf duidelijk: hij moest winnen in de MotoGP van Maleisië om enige kans op de titel te houden. Dat gebeurde, en doordat Marc Marquez vierde werd, gaan de twee met een verschil van 21 punten in het voordeel van de Spaanse Honda-rijder naar de laatste race in Valencia.

Kort voor de race begon het te gieten van de regen op het circuit van Sepang en dat zou de wedstrijd drastisch beïnvloeden. Marquez maakte een bliksemstart vanaf de derde rij en meldde zich meteen vooraan, terwijl de Yamaha's van Valentino Rossi en Maverick Viñales ver terugvielen. Zowel Marquez als Dovizioso had in de natte training op vrijdag al laten zien ook in de regen te zijn op Sepang.

https://twitter.com/twitter/statuses/924544353342803968

Tot een rechtstreeks duel tussen Dovizioso en Marquez kwam het alleen in de vierde ronde, toen ze elkaar raakten. Dat was het moment dat de Ducati-coureur de derde plaats overnam van zijn rivaal, die geen risico’s nam op de kletsnatte baan en eigenlijk ook niet veel meer kon dan volgen. Dat hoefde ook niet, met Johann Zarco aan de leiding en Jorge Lorenzo op de tweede plaats.

Maar die situatie veranderde een paar rondes later, toen Lorenzo de leiding overnam en Dovizioso zijn teamgenoot volgde. Het verschil tussen de twee Ducati’s aan kop en de achtervolgende Yamaha en Honda liep snel op. Met Dovizioso op de tweede plaats en Marquez op de vierde was er echter nog niets aan de hand voor de laatste, die in die situatie virtueel wereldkampioen was.

De grote vraag was dus of Ducati teamorders zou uitvaardigen om de titelstrijd open te houden en het te laten aankomen op de laatste race. Dat Lorenzo precies op dat moment op zijn dashboard de mededeling kreeg dat hij zijn mapping moest veranderen, kan toeval zijn maar ook een verkapte boodschap. Lorenzo beweerde achteraf dat hij het hele bericht nooit heeft gezien. "Maar niemand hoeft mij ook te vertellen wat ik moet doen. Ik weet wat het betekent als er een wereldtitel op het spel staat."

https://twitter.com/twitter/statuses/924569696048963584

Wat het ook was, de rondetijden van Lorenzo gingen iets omhoog en Dovizioso kon in het wiel kruipen. In ronde 17, terwijl het weer begon te regenen, raakte Lorenzo bijna de controle over zijn Ducati kwijt, zwabberde naar de buitenkant van bocht 15 en Dovizioso kon erlangs om verder onbedreigd op de finish af te rijden en zijn zesde overwinning van het seizoen bijschrijven.

“Omdat het Dovi was, heb ik niet verder aangedrongen in de laatste rondes”, gaf Lorenzo toe. “Het moment dat hij me voorbij kon, was wel echt een big moment, waarbij ik bijna crashte. Ik heb daar echt geluk gehad. Vanaf dat ogenblik was het zaak te zorgen dat ik tweede bleef.”

Marquez zag het gebeuren, overwoog of hij de jacht op de derde plaats van Zarco moest openen, maar besloot dat drie punten verschil (21 of 24) niet het risico waard was. "De race uitrijden en de punten pakken was belangrijker. Ik wist dat ik vandaag toch die titel niet kon pakken, want daarvoor had ik tweede moeten worden en dat zat er niet in. Er was niets te winnen, maar wel veel te verliezen. Ik ben niet ontevreden met de vierde plaats. We zijn weer een stapje dichterbij de wereldtitel en de constructeurstitel hebben we vandaag al zeker gesteld. Dat is mooi."

Ook Dovizioso had een paar ‘momentjes’ gehad, vertelde hij. “De grip was erg laag en ik was de voorkant ook een paar keer bijna kwijt. Ik was serieus bezorgd dat Jorge zou winnen. Ik kon het verschil managen, maar hem aanvallen zat er niet in. Dat was een te groot risico. Overeind blijven en hopen dat hij een fout zou maken, was het enige.”

Met een verschil van 21 punten heeft Dovizioso nog een kleine kans in Valencia, waar nog maximaal 25 punten te verdienen zijn. Om wereldkampioen te worden, moet hij daar winnen en moet Marquez uitvallen of buiten de punten eindigen. In alle andere gevallen is Marquez wereldkampioen.

"We weten dat wij in Valencia niet op ons sterkst zijn en dat Marc daar wel heel goed uit de voeten kan", blikte Dovizioso vooruit. "Maar dat geldt voor een aantal andere circuits ook waar we dit seizoen toch heel sterk waren. De opdracht is duidelijk: proberen te winnen en maar zien hoe het afloopt. Ik ben hoe dan ook heel blij met hoe dit seizoen is verlopen, met zes overwinningen en tot het eind meedoen om de titel."

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen