Dure eerste dag voor Ducati op Mugello

180601_ITA_Pirro

De eerste dag van de MotoGP van Italië op het circuit van Mugello is voor Ducati niet goed verlopen. De tweede vrije training moest twee keer worden stilgelegd wegens ongelukken met een Ducati. De eerste keer was dat vanwege een megacrash van test- en wildcardrijder Michele Pirro, die met meer dan 300 kilometer crashte in bocht 1. De tweede keer was omdat Andrea Dovizioso zijn motorblok opblies.

De dag was nog wel zo goed begonnen voor zowel Pirro als Dovizioso, die beiden steevast in de top 3 reden in de eerste vrije training. Maar het was Andrea Iannone die beide sessies en dus de eerste dag als snelste afsloot, alsof hij daarmee duidelijk wil maken dat Suzuki een verkeerde keuze heeft gemaakt door hem te laten gaan. Waar Iannone heen gaat is nog niet duidelijk, maar hij gaf voorafgaand aan de Italiaanse GP zelf aan dat hij na dit seizoen vertrekt bij Suzuki en teammanager Davide Brivio erkende dat de fabriek in een ‘afrondende fase’ is met het aantrekken van Joan Mir, die in de Moto2 de snelste tijd reed.

senna-700x467
Ayrton Senna, Alain Prost en Nigel Mansell (vlnr) in 1986 (c) Pinterest

Kort achter Iannone (foto) waren Maverick Viñales (Yamaha) en Marc Marquez (Honda) het snelst. Ook Marquez crashte in de tweede sessie, kort nadat die weer was hervat na de crash van Pirro. Die crash was ronduit spectaculair: op het snelste punt van het circuit, aan het einde van het rechte stuk van start/finish. Pirro had daar net een topsnelheid van 355 kilometer gehaald. Bij het aanremmen voor de bocht verloor hij de controle over zijn machine. De Italiaan, die als vaste testrijder voor Ducati met een wildcard meedoet aan een aantal races per jaar, werd bij bewustzijn naar het medisch centrum gebracht, waarvandaan hij per helikopter naar het ziekenhuis in Florence werd vervoerd voor verder onderzoek.

https://twitter.com/Eurosport_NL/status/1002532950116745216

Update: Pirro liep bij de crash een zware hersenschudding en een ontwrichte schouder op. Er werden geen verdere complicaties gevonden. Vanuit het ziekenhuis liet de coureur weten dat hij in orde is.


Niet veel later, na de hervatting van de sessie, blies Andrea Dovizioso het motorblok van zijn Ducati op, die vervolgens in brand vloog. Het blok kon worden afgeschreven, wat betekent dat Dovizioso nog maar de beschikking heeft over vijf blokken voor de rest van het seizoen. Voor de korte termijn betekende het dat Dovizioso geen gebruik meer kon maken van zijn machine, die zwaar beschadigd raakte, en dat hij op zijn tweede machine de sessie moest afmaken. Daarmee kwam hij niet verder dan de twaalfde tijd.

https://twitter.com/twitter/statuses/1002533484500381701

Jack Miller was zodoende (opnieuw) met zijn machine van vorig jaar de best geklasseerde Ducati, op de vierde plaats. Samen met Danilo Petrucci (negende tijd) is de Australiër een van de kanshebbers op een plaats in het fabrieksteam, want het lijkt er steeds meer op dat Jorge Lorenzo zijn plaats bij Ducati verliest. De drievoudig MotoGP-kampioen stelde wel dat hij de komende twee jaar in elk geval doorgaat en dat hij op een goede machine terecht komt.

In de Moto3 was Jorge Martin opnieuw de snelste man, voor Aron Canet en Tatsuki Suzuki. In de Moto2 was zoals gezegd Joan Mir de rapste, gevolgd door Sam Lowes en Pecco Bagnaia. Bo Bendsneyder reed de 23ste tijd.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden