Dutch TT: Viñales dolgelukkig met winst op mythisch Assen

190630_12-maverick-vinales

Er was al een lijstje in omloop waarop te zien was dat Honda en Yamaha elkaar de laatste afwisselden met overwinningen in de TT van Assen. Vorig jaar was het Honda, met Marc Marquez. Dit jaar was het dus de beurt aan Yamaha en dat klopte. De eer was aan Maverick Viñales, die zijn handen vol had aan Marquez en de jonge Fabio Quartararo.

"Eindelijk weer eens winnen is geweldig, maar op een mythisch circuit als dit is helemaal super", jubelde een dolgelukkige Viñales. "Alles is hier geweldig: de track, het publiek. Er is zoveel passie. Het was een droom om hier te winnen en nu is het gelukt. Ik ben trots."

https://twitter.com/MotoGP/status/1145312938858864640

Viñales komt uit een moeilijke periode. Zijn laatste overwinning dateerde al van de Australische Grand Prix vorig jaar. In Barcelona twee weken geleden zat hij er goed bij, maar werd hij door een fout van Jorge Lorenzo uit de race gekegeld. "Het was heel frustrerend", vertelde Viñales. "De resultaten zijn over het algemeen niet wat we willen. Het is moeilijk. Soms gaat het heel goed, soms heel slecht, soms gaat het goed en val ik buiten mijn schuld uit. Deze overwinning komt op een perfect moment."

Aanvankelijk was ook Alex Rins (Suzuki) een van de favorieten, maar de Spanjaard ging in de derde ronde onderuit terwijl hij aan de leiding reed. Vanaf dat moment ging het tussen de twee Yamaha’s en de Honda. Het kon alle kanten op en de drie wisselden voortdurend van positie.

In de slotfase werd echter duidelijk dat Viñales de sterkste was. Quartararo kreeg last van zijn arm, waaraan hij een paar weken geleden werd geopereerd. Marquez wilde niet de risico’s nemen om de strijd aan te gaan met Viñales en nam met het oog op het kampioenschap genoegen met 20 punten.

"Ik wist dat het moeilijk zou worden om voor de overwinning te gaan", zei Marquez. "Het was een gok om met de zachte compound te rijden, maar het was de enige kans die ik had om voor het podium te gaan. Tweede in een niet-goed weekend is prima. De voorsprong is nu 44 punten, dat is waar het om gaat." Op de Sachsenring, met hoofdzakelijk linkerbochten, is Marquez traditioneel sterk.

https://twitter.com/MotoGP/status/1145303384582438912

Ook Quartararo kijkt uit naar de Duitse GP over een week. Door de vele richtingswisselingen in Assen en de harde wind had de Fransman veel last van zijn arm. "Met veel linkerbochten krijgt die arm ook meer rust, dus dat is gunstig", zei hij. "Maar zelfs met deze problemen is derde worden - het tweede podium op rij - hartstikke goed. De eerste paar ronden waren veel beter dan in de vorige races. Ik heb ook veel geleerd van de ronden waarin ik aan de leiding reed. Die ervaring neem ik mee naar de volgende wedstrijden."

Een domper was de crash van publiekslieveling Valentino Rossi, samen met Takaaki Nakagami, in de vijfde ronde. Viñales maakte de teleurstelling bij Yamaha meer dan goed met zijn overwinning.

https://twitter.com/MotoGP/status/1145332967591600142

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden