Ecclestone denkt oplossing te hebben voor sprintraces

door Sven Verveld
SI201406220285_news

Bernie Ecclestone denkt dat hij de oplossing heeft voor de sprintraces op de zaterdag. In een gesprek met auto, motor und sport deelt hij zijn idee waarbij de reverse grid gecombineerd wordt met een puntensysteem.

Sinds vorig jaar probeert het Formule 1-management een format voor sprintraces te maken. Een sprintrace kan dan als tweede race aan een weekend toegevoegd worden. Deze race wordt dan verreden over een kortere afstand, ongeveer een derde van de 'normale' zondag-race. Het plan was om de winnaar van de sprintrace achteraan te laten starten, dit plan kan echter niet doorgaan door het vetorecht van Mercedes.

Nieuw format

Dit jaar wil de nieuwe Formule 1-baas Stefano Domenicali, een nieuwe poging wagen. Deze keer met een nieuw format. De startopstelling van de sprintrace wordt via een normale kwalificatie bepaald, vervolgens zal de uitslag van de sprintrace, de startopstelling van de zondag-race bepalen.

Bernie Ecclestone vindt dit echter geen goed plan. "Mensen kijken alleen naar de hoofdrace als er iets anders gebeurt dan in de sprintrace. Waarom zou de race op zondag anders verlopen, als de startopstelling de uitslag van de sprintrace is?" Ecclestone geeft vervolgens een suggestie voor een beter format. "Je moet punten toekennen tijdens de sprintrace. Als de winnaar tijdens de sprintrace 15 punten krijgt, moet hij op zondag 15 plaatsen terug op de grid. Op deze manier blijft de spanning hoog."

AP-1XG1RYHBW1W11_hires_jpeg_24bit_rgb-700x490
(c) Red Bull Content Pool

Races worden amusanter

Volgens Ecclestone worden met zijn systeem beide races spannend. "Op zaterdag kan het dan gebeuren dat iemand de vraag stelt: moet ik de sprintrace winnen, met gevolg dat ik mijn startpositie voor morgen verlies? Of is het beter om zesde te eindigen, en vervolgens als vierde te starten in de hoofdrace?", aldus Ecclestone. Volgens Ecclestone worden de races hierdoor amusanter, iets waar volgens Ecclestone, iedereen baat bij heeft.

Lees ook: Motoren F1 vanaf 2022 bevroren, sprintraces onzeker

Lees ook: Formule 1 stemt over nieuw plan voor introductie sprintraces

Lees ook: Verschuur in F1 aan Tafel: “Ferrari geen derde dit jaar”

door Sven Verveld

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden