Ecclestone wil Formule 1 voor vrouwen (met foto's)

30 mrt 2015
images_Formule1_2015_coureurs_Max_Verstappen_na_GP_Maleisi

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft het idee gelanceerd om een Formule 1-wereldkampioenschap voor vrouwen te organiseren. Het zou hen meer kans geven om door te breken en de sport aantrekkelijker maken voor fans en sponsors.

Ecclestone zei gisteren in Kuala Lumpur: "Ik dacht dat het een goed idee zou zijn om vrouwen een platform te geven, want op de een of andere manier breken ze niet door. En dat is niet omdat wij dat niet willen. Wij willen dat uiteraard juist wèl, omdat ze veel aandacht en publiciteit zullen trekken en waarschijnlijk ook veel sponsors ".

"We moeten ergens beginnen, dus ik stel voor om met de teams die we hebben een apart kampioenschap te organiseren en misschien kunnen we op die manier iemand richting de F1 brengen," aldus de 84-jarige baas. Hij ziet het helemaal zitten: "Ze zouden op zondag voor de hoofdrace kunnen rijden of misschien op de zaterdag, zodat ze hun eigen aandacht krijgen. Het is slechts een gedachte op dit moment, maar ik vind het super voor F1 en voor het hele Grand Prix-weekend".

Slechts twee vrouwen, beide Italiaanse, is het in de geschiedenis van de sport gelukt om aan de start van een Grand Prix te staan. Maria Teresa de Filippis reed in 1958 en 1959 drie wedstrijden en Lella Lombardi startte tussen 1974 en 1976 twaalf keer. Lombardi scoorde uiteindelijk een half WK-punt, toen zij in de Spaanse Grand Prix van 1975 zesde werd. De race werd toen vroegtijdig gestaakt, nadat Rolf Stommelen het publiek inreed en vijf toeschouwers het leven lieten. 

De rijdster die er nu het dichtste bij lijkt te zitten is Susie Wolff bij Williams Racing. Zij reed afgelopen jaar al diverse vrijdagtrainingen. Ook Lotus F1 heeft een dame onder contract. De schone Spaanse Carmen Jordá is er ontwikkelingsrijdster, maar de kans zij ooit op de Formule 1-grid in een auto zal zitten is miniem gezien haar huidige raceprestaties.

Schrijver van dit stuk is nu al een groot voorstander van Ecclestone's plan. In veel sporten kunnen vrouwen zich richting de top werken, omdat mannen en vrouwen gescheiden de sport beoefenen. En ook al zijn de fysieke verschillen in de autosport van minder groot belang, de onterechte vooroordelen dat de top van de autosport niet voor vrouwen bereikbaar zou zijn zorgen er mede voor dat het aantal dames er te dun gezaaid is.

Het nieuws is nog vers, maar wij hebben hieronder alvast een aantal dames op een rij gezet die (bijna) allemaal in aanmerking komen voor Ecclestone's plan, nu of in de toekomst. Het overzicht zal de komende tijd nog verder aangevuld worden met suggesties van onze lezers, zodat wij spoedig Bernie Ecclestone een volledige startgrid kunnen presenteren.

Carmen Jordá (Spanje), Lotus F1-talent

Susie Wolff (Schotland), Williams Martini Racing

Simona de Silvestro (Zwitserland), Andretti Autosport, Indycar Series

Danica Patrick (V.S), Stewart-Haas Racing, NASCAR Sprint Cup Series

Vicky Piria (Italië), JDC Motorsports, Pro Mazda Championship

Vanina Ickx (België) voormalig DTM, FIA GT1 en Le Mans-rijdster

Beitske Visser (Nederland), Team AV Formula, Formula Renault 3.5 Series; grootste Nederlandse vrouwelijk racetalent van dit moment.


Sabre Cook (V.S), USA Superkarts en F1600, vriendin van Max Verstappen

30 mrt 2015

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen