Eerste slag voor Crutchlow in thuis-Grand Prix

170825_GB_crutchlow

In de persconferentie donderdag vertelde Cal Crutchlow nog dat Silverstone bepaald geen favoriet circuit is, ondanks dat de Britse GP zijn thuiswedstrijd is. “Maar ik haal meestal wel aardige resultaten”, voegde de Brit van LCR Honda eraan toe. Die woorden maakte hij op de eerste dag van de MotoGP van Groot-Brittannië waar met de snelste tijd.

Lang had Marc Marquez de voorlopige poleposition in handen, maar na zijn tweede crash in de sessie – eerst een highsider in bocht 4, daarna een lowsider in bocht 13 – was het beste er wel af bij de regerend wereldkampioen. Hij zakte ietsje terug naar de vierde plaats, achter Crutchlow, Valentino Rossi en Maverick Viñales, die in de eerste training de snelste was, maar nog voor Jorge Lorenzo en Aleix Espargaro.

Andere wisselprocedure getest

bel_verstappen-700x467
(c) Red Bull Racing
De meeste belangstelling op vrijdagmiddag ging uit naar de flag-to-flag-test die de MotoGP-rijders direct na de vrije training hadden. Na een ongeluk in de pitstraat bij het wisselen tijden de MotoGP van Tsjechië in Brno, waarbij Andrea Iannone en Aleix Espargaro waren betrokken, werd de wisselprocedure onder de loep genomen en besproken in de veiligheidscommissie van de rijders.

Een aangepaste procedure werd daarom getest in Silverstone, om te zien of die veiliger én werkbaar is. Volgens de nieuwe procedure wordt de uitgaande machine recht voor de pitbox geplaatst, terwijl de inkomende machine in de lengterichting van de pitstraat aankomt. Zo kan het niet meer voorkomen dat twee machines naast elkaar staan. Een van de crewleden van het team houdt een lollipop vast en kijkt of het veilig is om weg te rijden. Komt er een andere coureur aan, dan moet de vertrekkende rijder wachten. Dat was het geval voor Viñales, wiens lollipop pas omhoog ging toen buurman Danilo Petrucci bij zijn pitbox was aangekomen.
Later vandaag – de veiligheidscommissie vergadert altijd op vrijdag aan het einde van de dag – nemen de coureurs een besluit of ze de nieuwe procedure laten ingaan voor de race van zondag.

Aangepast tijdschema

Het tijdschema is vanwege het tijdverschil met het Europese vasteland en de Formule 1 in België iets aangepast: de MotoGP-race begint pas om 16.30 uur, na de Moto3 (13.40 uur) en de Moto2 (15.00 uur).

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen