Emotionele reacties na eerste Dutch Grand Prix sinds 36 jaar

SI202109050800_hires_jpeg_24bit_rgb

De eerste Nederlandse Grand Prix sinds 36 jaar zit er weer op! Het raceweekend op Nederlandse bodem leverde flink wat spektakel op, met name de beelden van de Oranjefans die de sfeer maakten, gooiden hoge ogen. Na afloop van de race druppelen vele enthousiaste en soms zelfs ook emotionele reacties binnen. Hieronder een kleine greep.

We beginnen bij een wel heel bijzondere gast die opdook op het circuit samen met zijn gezin: koning Willem-Alexander. "Ik heb staan genieten van de passie van alle mensen bij deze waanzinnige race, die een gedroomde winnaar heeft gekregen", vertelde de koning na afloop van de race tegenover Rob van Gameren van Ziggo Sport.

Willem-Alexander: "Nederland heeft zich van zijn beste kant laten zien"

"Het is ook een felicitatie waard aan alle Nederlanders die Lewis Hamilton hebben gerespecteerd en gewaardeerd voor wat hij kan. Het was een sportief evenement, dat Nederland van zijn beste kant heeft laten zien."

Willem-Alexander was zondag met koningin Máxima en prinsessen Amalia en Ariane aanwezig op Circuit Zandvoort. Voorafgaand aan de race had hij een ontmoeting met Max Verstappen in de pitbox van Red Bull Racing.

Jan Lammers: "Een feestje door oranje, voor oranje"

Ook sportief directeur van de Dutch Grand Prix, Jan Lammers, blikt terug op een geweldige Nederlandse race. Lammers noemt de terugkeer van Zandvoort op de kalender een groot succes en wil alleen nog maar verbeteren in de toekomst.

Toto Wolff gaf eerder al aan dat Zandvoort een nieuwe benchmark heeft gezet voor andere grands prix. Een uitspraak waar Lammers zeer blij mee is. “Hoeveel mooier compliment kan je krijgen dan van iemand met zijn status. Het is iets waar we heel trots op zijn. Het is te vergelijken met dat je een Formule 1-coureur bent en je je debuutrace vanaf pole position wint in Monaco. We staan er zo mooi op”, zegt de voormalig F1-coureur bij Ziggo Sport.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.grandprixradio.nl/wp-content/uploads/2021/09/IMG_3855.mp4"][/video]

“We zijn zelf Nederlanders, maar ik hou zo van die mensen. Kijk eens wat voor een feestje ze bouwen! Ik heb hier ook tijdens de race veelvuldig heen en weer gerend. Dit evenement gaat zoveel verder dan het initiatief van Bernhard en één individu. Dit is echt een feestje door oranje, voor oranje”, vervolgt Lammers.

"Hoeveel mooier kan het worden? Max wint vanaf pole position, alleen maar big smiles op de heenweg en de terugweg en het mobiliteitsplan heeft gewerkt."

Prins Bernhard: "Eerst kippenvel, toen tranen"

De man die mede-verantwoordelijk is voor de terugkeer van her Formule 1-circus naar Nederland, prins Bernhard, zegt tegenover Ziggo Sport dat hij vindt dat het speciale Dutch Grand Prix-team, dat hij heeft opgezet, waanzinnig werk heeft verricht en kijkt emotioneel terug. "Eerst was het kippenvel en nu zijn er tranen," aldus de prins.

“Het was meer dan fantastisch. Hoeveel complimenten we ook krijgen over deze fans. Dat is ongekend. Ongekend in de geschiedenis in de Formule 1. Om gewoon zoveel Oranje-fans te zien voor één rijder. Max Verstappen zet hier iets unieks neer met de Nederlandse fans en dat gaat nu de hele wereld over”, besluit Van Oranje.

Ook het feit dat het prachtig weer was en Max Verstappen pole position stond maakt het plaatje helemaal compleet. Hij voegt er tevens aan toe dat het een mooi begin is van een hopelijk nog lange rit, doelende op een eventuele contractverlenging van een aantal jaar waarmee Zandvoort zeker is van een voorlopige standaard plek op de Formule 1-kalender.

 

 

Davina Michelle ontroert met het Wilhelmus

Zowel voor start als bij de podiumceremonie van de Dutch GP in Zandvoort mocht de Nederlandse zangeres het volkslied ten gehore brengen. Tegenover Ziggo Sport gaf ze al eerder aan veel zenuwen te hebben en overspoeld te zijn door de Oranje-zee van fans.

Na de race feliciteert ze Max Verstappen op haar Instagram-kanaal met zijn overwinning en voegt  ze eraan toe dat hij alle Nederlanders heel trots heeft gemaakt. Ook bedankt ze de organisatie voor deze unieke kans.

Hieronder haar prachtige vertolking van het Wilhelmus:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ziggo Sport F1 (@ziggosportf1)

Giedo van der Garde: "Dikke complimenten voor Max"

Tijdens de Ziggo Sport-nabeschouwing geeft Giedo van der Garde zijn eerste reactie op de Grand Prix in Zandvoort. "Dit is ongelooflijk wat hier is gebeurd, dit is gewoon historie”, aldus de Nederlander.

Van der Garde voegt eraan toe dat het Nederlandse Formule 1-feest pas echt compleet werd door de winst van Verstappen. “Met Max Verstappen, hij zit natuurlijk al een paar jaar in de Formule 1, maar wat hij hier weer flikt… Hij wist dat hij eraan moest staan, dat hij moest presteren terwijl er best wel wat druk op hem zat.” Van der Garde concludeert: “Hij heeft alles goed gedaan. Wat Max hier heeft neergezet, samen met zijn management. Echt dikke, dikke complimenten”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Giedo van der Garde (@gvandergarde)

Robert van Overdijk: "Tranen kwamen los"

Algemeen directeur van Circuit Zandvoort, Robert van Overdijk, wordt overspoeld met complimenten van fans, teams en F1-personeel.

Van Overdijk zegt dat er van alles door hem heen gaat. “Je gaat nu direct denken: ‘wat kan je volgend jaar beter doen?’ Wat een fantastische happening. Toto Wolff hoorde ik net zeggen dat we een nieuwe benchmark hebben gezet in de wereld van de Formule 1. Zo voelt het nu natuurlijk ook echt. Wat hadden we beter kunnen doen dan dit?”

Max Verstappen / Red Bull Racing / Zandvoort / Nederland / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Dan Mullan/Getty Images)

“We stonden op de wedstrijdtoren en we zagen hem over de finish komen en natuurlijk komen er dan tranen los. We hebben veel ellende meegemaakt en veel over ons heen gekregen. Maar aan de andere kant hebben we onze kop in de wind gehouden en de borst vooruit."

Lees ook: Verstappen: “Blij dat ik leiding kampioenschap weer heb”

Lees ook: Hamilton: “Laatste ronde was beste deel van mijn race”

Lees ook: Valtteri Bottas: “Zandvoort was saaie race voor mij”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen