Enzo Fittipaldi wint spectaculaire hoofdrace in Saudi-Arabië

door Shakyra van den Heuvel
Podiumfoto saudi f2

Enzo Fittipaldi wint de spectaculaire hoofdrace in Saudi-Arabië. Na flink wat uitvalbeurten wist hij uiteindelijk als eerste over de finishlijn te komen. Maini eindigde op P2 en Haugher uiteindelijk op P3 nadat hij Crawford op de lijn had ingehaald.

Kush Maini mocht de hoofdrace vanaf pole position starten omdat Oliver Bearman dit weekend in de Formule 1 zal rijden als vervanging voor Carlos Sainz. Verschoor mocht vanaf P8 vertrekken nadat hij tijdens de sprintrace is gediskwalificeerd. Veel coureurs hadden de keuze gemaakt om te starten op de supersoft band, zij hadden allemaal een goede start. Degene op de medium band hadden een lastige start, maar konden een flink aantal ronden langer rijden. Maini had een goede start en kon zijn eerste positie een tijd lang vasthouden. In de eerste bocht spint Marti waardoor hij Stanek aantikte en vervolgens ook uitviel. Hierdoor was de eerste safety car een feit. Tijdens deze safety car was Bortoleto het derde slachtoffer van de race omdat zijn achter ophanging gebroken was. Nadat alle auto’s inmiddels van de baan waren gehaald, verliep de herstart zonder problemen.

Gevechten op de baan

Vanaf ronde 7 gingen de eerste coureurs naar binnen voor de bandenwissel. Crawford was de eerste die zijn banden had gewisseld en werd gevolgd door Haugher, Verschoor, Aron en Miyata. Het was vrij vroeg dat ze naar binnen waren gekomen en moesten dus lang door op de medium banden. Gedurende de race zijn er een flink aantal gevechten geweest om verschillende posities. Maini, Haugher, Crawford, Cordeel en Correa hebben een lange tijd met elkaar gevochten om de posities één t/m vijf. Halverwege de race was Correa degene die de leiding had, maar moest toen nog steeds wisselen van banden.

Richting het einde van de race werd het steeds spannender en werden de topposities steeds meer gewisseld. Fittipaldi wist door een geniale inhaalactie zowel Cordeel als Correa in te halen. Daarna heeft hij een flinke afstand genomen van de rest van het veld en had op een gegeven moment een voorsprong van meer dan zeven seconden. In de laatste paar ronden ging het ineens wel heel erg snel. Positie twee t/m negen zaten allemaal in de DRS van elkaar waardoor iedereen op zijn hoede moest zijn. Verschoor komt in de tussentijd niet verder dan P8 en eindigt uiteindelijk ook op deze positie. In de laatste ronde zakt Cordeel naar P5 vanwege verschillende inhaalacties van Haugher en Crawford. In de laatste bocht lijkt Crawford te slapen en weet Haugher hem op de streep nog in te halen.

"Ik heb alles gegeven"

Na afloop was Enzo Fittipaldi emotioneel over zijn overwinning. “Ik heb alles gegeven en dit was een geweldige race”, aldus de winnaar bij F1.com. Het is de eerste keer dat hij een hoofdrace binnen de F2 wint. Eerder wist hij wel al een sprintrace te winnen. Sinds dit jaar rijdt hij bij het team van Van Amersfoort Racing. Ook was hij emotioneel vanwege het overlijden van zijn oom Wilson Fittipaldi. “Anderhalve week geleden is hij overleden, dus ik ben heel erg blij. Ik draag deze overwinning op aan hem.”

Lees ook: Mercedes optimistisch na kwalificatie in Saoedi-Arabië

Lees ook: Haas-coureurs tevreden na kwalificatie in Jeddah: ''Had erger kunnen zijn''

Lees ook: Tsunoda tevreden met P9: "Ik denk dat punten mogelijk zijn"

door Shakyra van den Heuvel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden