NK Autocross: Drie op een rij voor Breederland

images_Nieuws_nationaal_Breederland

Vorig seizoen was Erwin Breederland continu aan het opboksen tegen broer Peter Breederland. Dit jaar lijken de rollen in de Toerwagenklasse omgedraaid: De 27-jarige Breederland won in Holterhoek zijn derde NK op rij, een echte hattrick in bijzonder lastige omstandigheden.

Zondag werd de derde ronde van het NK Autocross verreden onder de rook van Eibergen, in het buurtschap Holterhoek. Daar had de Kottense Autocross Club weer een snelle kleibaan uitgemeten die uniek is voor het NK. De baan is relatief kort en doet denken aan het ovalracen, met grote grondwallen aan zowel de binnen- als buitenkant van de bochten. De weersomstandigheden zorgden voor een extra dimensie in de wedstrijd die een tijdje stil lag door het vele regenwater dat naar beneden kwam.

De Holterhoek Autocross Arena ligt Erwin Breederland wel, zo bleek zondag. De uit Zuidland afkomstige coureur won twee van de drie series en mocht op de eerste rij starten. De jongste Breederland won twee jaar geleden de NK ook al in Holterhoek en mocht in de finale de gunstigste startplek uitzoeken.

Vanaf de start was het nog Ton van Leeuwen die na een rampzalige start van zijn seizoen de kop wist te pakken maar het duurde niet lang voor Breederland met de Suzuki Baleno de kop wist te pakken. Zijn positie zou niet meer in gevaar komen, veteraan Piet van Dijk wist na veel pech dit seizoen een tweede plaats te pakken. De coureur die inmiddels diep in de zestig is, weet van geen stoppen en de ereplaats in Holterhoek viel hem terecht ten deel. 

Met de derde overwinning voor Breederland gaat hij nog altijd fier aan de leiding halverwege het kampioenschap. Erwin heeft nu acht punten voorsprong op broer Peter die in Holterhoek een slechte dag had. Met nog drie rondes te gaan kan er echter nog van alles gebeuren in het kampioenschap.

Toerwagenklasse

De toerwagenklasse is een van de snelste ‘straatauto’-klasses in het NK. Bijna alles aan deze auto’s mag gemodificeerd worden, zolang het merk van de motor maar bij de carrosserie past. Zo is het mogelijk dat de gebroeders Breederland met Suzuki Baleno’s rijden, met lichte krachtbronnen afkomstig van een motor. 

In de toerwagenklasse staat een bont gezelschap aan auto’s aan de start. Meervoudig Nederlands kampioen Ton van Leeuwen start met een Mitsubishi Lancer Evo 3 terwijl anderen met een Porsches, Opels en Audi’s aan de start komen.

Zelf eens een NK meemaken? De eerstvolgende ronde vindt plaats op zaterdag 11 juli in het Gelderse Lochem. Daarna volgen wedstrijden in Haarle en Baarle Nassau. Foto’s van de NK in Holterhoek zijn te zien op de Facebook van CrozzMedia, het verslag is eind deze maand te lezen in Crozz Magazine #52.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden