Eurol/Veka NK Autocross: Kruis excelleert in de regen

11 mei 2015
images_Nieuws_nationaal_NK-pieterzijl-2015_DSC_6703

Voor velen is regen een doemscenario, zo niet voor Eelco Kruis. De coureur die uitkomt in de Keverklasse 1600 zegevierde zaterdag in de eerste ronde om het NK Autocross nadat de regen met bakken uit de hemel kwam in het Groningse Pieterzijl.

In de drie voorrondes bleef het droog en lagen de snelheden erg hoog. Toen de startopstelling voor de finale van de keverklasse gereed was, kwam de regen met bakken uit de hemel. Kruis maakte een goede bandenkeuze en wist hoe hij met de lastige omstandigheden om moest gaan.  In een tijdsbestek van minder dan vijf minuten veranderde de snelle baan tot een spiegelgladde omloop.

De coureur afkomstig uit het Friese Terband draait al heel wat jaren mee in de keverklasse maar heeft niet vaak geluk, tot de wedstrijd in Pieterzijl: “Eindelijk hebben we eens geluk, dat mag ook wel”, vertelde Kruis. “Ik had een goede start en wist dat ik de hoogste snelheid aan de buitenkant van de baan kon halen waar de meeste grip was. In de binnenkant kon niemand maar ook ik ook geen grip vinden.” Al snel was duidelijk dat Kruis zonder fouten naar de overwinning in Pieterzijl zou rijden.

Daarachter waren de verschillen groot. Jasper Pouw wist de tweede positie te pakken terwijl Klaas Postma derde werd bij zijn rentree in het NK. Postma werd vorig jaar in de eerste wedstrijd uitgeschakeld met een rugblessure en moest daardoor zijn wedstrijdprogramma aanpassen. De voormalig kampioen in de Sprintklasse maakte in Pieterzijl zijn rentree op NK-niveau en liet zien dat er rekening met hem gehouden moet worden.

Keverklasse

De keverklasse is een van de meest competitieve klasses in het Nederlands Kampioenschap. De klasse is gebaseerd op de klassieke kever waarbij de motorkeuze vrij is, echter gelimiteerd tot een cilinderinhoud van 1600cc. Een belangrijk criterium aan de keverklasse is dat een aantal onderdelen op de totaal gemodificeerde bolides nog van de orginele kever afkomstig zijn. Zo moeten voor- en achteras, bodemplaat en het dak in orginele staat zijn. De kevers halen onder optimale omstandigheden snelheden van rond de 100 kilometer per uur op de snelle klei- en zandbanen. 

Zelf ook eens bij een ronde om het NK Autocross kijken? De eerstvolgende ronde is op zaterdag 30 mei als in het Drentse Zuidwolde de tweede ronde van het NK op het programma staat. Daarna trekt het circus naar Holterhoek, Lochem, Haarle en Baarle Nassau.

Een uitgebreid fotoverslag is te zien op Crozz MediaCrozz Magazine doet in editie #51 uitgebreid verslag van de NK in Pieterzijl.

11 mei 2015

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen