33B22E59-2EDA-4930-9486-4E069443C51E

De gasten van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, blikken samen met commentator Olav Mol vooruit op de Grand Prix van Azerbeidzjan. Onder andere de snelheid van Ferrari werd besproken, de podiumkansen van McLaren en de vraag of Max Verstappen hier zijn eerste overwinning op het circuit pakt.

Voor de eerste keer zal Verstappen naar een grand prix afreizen als leider in het wereldkampioenschap. Dat gegeven vinden zowel de gasten van de podcast, waaronder Mol, een bijzondere bijkomstigheid. De Nederlander heeft met 105 punten een kleine voorsprong op de huidige wereldkampioen Lewis Hamilton, die 101 punten heeft.

Max Verstappen / Carlos Sainz / Lando Norris / Monaco / 2021
Foto: Red Bull Content Pool ( Gonzalo Fuentes - Pool/Getty Images)

Concurrentie van Ferrari en McLaren

Voormalig F1-coureur Michael Bleekemolen noemt het een fantastisch fenomeen en zegt voornamelijk nieuwsgierig te zijn naar wat Red Bull en Verstappen tegemoet komen in Bakoe. "Misschien dat McLaren weer toeslaat. Maar ik denk ook zeker Ferrari. Het was opmerkelijk dat Ferrari zo dicht op Max bleef rijden in Monaco."

Vaste waarde van de podcast Frans Verschuur is het daar niet helemaal mee eens. Hij geeft aan dat de Ferrari goed is in korte bochten, zoals het circuit in Monaco, maar niet op lange rechte stukken die Bakoe heeft. Winnaar van de '24 uur van Daytona' Indy Dontje denkt ook niet dat Ferrari weer dichtbij de top komt. Hij denkt dat McLaren weer een goede kans maakt op een podium.

Mol geeft ook aan dat Lando Norris, die als derde in het wereldkampioenschap staat, misschien weer de verrassing van de race kan worden. "Het zou zomaar kunnen zijn, als je het hebt over een verrassing, dat McLaren wel eens heel goed zou kunnen gaan op dat circuit. En dan moet je het voorlopig nog even hebben van Lando Norris want Daniel Ricciardo zit nog niet helemaal lekker in zijn velletje."

"Bottas is gebrand op de winst"

Ook Valtteri Bottas wordt aangemerkt als kanshebber op de winst. Zeker na de tegenvallende race die het team van Mercedes heeft gehad in Monaco, waarbij Bottas uitviel nadat zijn voorwiel niet van de auto afging tijdens de pitstop. Verschuur en Dontje denken dat Bottas enorm gebrand is om de winst te pakken in Bakoe. "Die man is natuurlijk best wel in het ootje genomen de laatste tijd. En ik denk dat hij echt wel wilt laten zien wie het mannetje is," zegt Dontje. "Tenzij Mercedes het slim gaat spelen en teamorders gaat invoeren." Desondanks denkt Verschuur dat het een 1-2tje wordt voor Mercedes.

Historie op Baku City Circuit

In zijn vooruitblik op het komende raceweekend neemt Mol de luisteraar mee naar de historie van het circuit. Het Baku City Circuit kent vier verschillende winnaars: Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo, waarvan de laatste drie winnaars zijn gewonnen onder de Grand Prix van Azerbeidzjan. De eerste race die werd gereden in Bakoe viel nog onder de Grand Prix Formule 1 van Europa. Het circuit is gekenmerkt door zijn lange rechte stuk en het feit dat er veel ingehaald word.

Mol zegt ook dat er normaal gesproken coureurs op het podium komen die normaal gesproken geen podium zouden behalen. Hij geeft als voorbeeld Sergio Pérez die in twee races het podium opreed en Lance Stroll die in 2017 met zijn Williams als derde eindigde. Max Verstappen heeft niet veel goede herinneringen aan Bakoe. Zijn beste resultaat was vierde tijdens de laatste race en hij is twee keer uitgevallen onder meer door de crash met toenmalige teamgenoot Daniel Ricciardo in 2018.

Hoewel het een prachtig circuit is, heeft het wel een haat-/liefdeverhouding met de Formule 1, geeft Mol aan. Het ene jaar gebeurt er heel veel en het andere jaar is het weer wat rustiger. "Ik kijk in ieder geval uit naar de race, want ja, laat het maar weer zo'n gek jaar zijn in de straten van Bakoe," zegt Mol.

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: Frans Verschuur: “Aston Martin komt niet meer terug als merk”

Lees ook: Max Verstappen verwacht dat Mercedes terug zal slaan in Bakoe

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Azerbeidzjan

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden