F1 aan Tafel: “Bottas pakte zijn moment voor snelste ronde”

M279588

De gasten in de nieuwe aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, bespreken de opmerkelijke actie van Valtteri Bottas tijdens de race in Zandvoort. De Fin reed de snelste ronde van de race na een extra pitstop, ondanks het feit dat Mercedes hem had gevraagd die af te breken. 

"Dit was honderd procent een dikke vinger naar Mercedes", zegt vaste waarde van de podcast Frans Verschuur. "Hij wist toch dat hij weggaat bij Mercedes, dus hij denkt: ik pak mijn moment." Bottas werd door het team een keer extra naar binnen gestuurd voor een pitstop die eigenlijk voor de snelste raceronde zou zijn. Al snel werd duidelijk dat Bottas zelf genoeg marge had voor een extra pitstop, waardoor zijn extra pitstop zorgde voor een gratis pitstop voor Hamilton.

Valtteri Bottas / Lewis Hamilton / Mercedes AMG F1 / Zandvoort / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (Steve Etherington)

De extra pitstop

Technisch analist Jeroen Mul vindt het 'ongekend' dat de Fin op de tweede plek is gezet door Mercedes tijdens die extra pitstop. F1-commentator Olav Mol kan de beslissing wel begrijpen. Hij vindt het een prestatie dat Bottas überhaupt in die positie was gekomen en een enorm gat had geslagen naar achteren. "Ik vind het dan niet zo gek dat er technisch door het team een marge wordt gehouden. En dat hij nummer twee is in het team ontkent hij nog altijd." Mul vindt wel dat hij had moeten omarmen dat hij de tweede rijder was bij Mercedes.

Aan de reputatie als 'tweede rijder bij Mercedes' gaat een einde komen. Bottas vertrekt na het seizoen naar Alfa Romeo. Een goede beslissing volgens alle gasten van de podcast. Verschuur zegt dat hij belachelijk wordt afgeschreven als die tweede rijder, maar dat hij geen 'pannenkoek' is. "Ik denk dat hij met de nieuwe auto's en de kennis die hij heeft een goede toevoeging is bij Alfa Romeo", aldus Verschuur.

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, met onder andere dit fragment en een uitgebreide nabespreking van de grand prix op Zandvoort is hier te beluisteren:

Lees ook: Valtteri Bottas: “Zandvoort was saaie race voor mij”

Lees ook: Groeten uit: Zandvoort, de leukste momenten

Lees ook: F1 aan Tafel: ‘Max, de koning van Zandvoort’

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen