GP2111_130421_56I2611

F1-commentator Olav Mol en teambaas Frans Verschuur zetten hun vraagtekens bij de straf van Valtteri Bottas en Lance Stroll. De mannen zorgden voor een enorme chaos bij de start van de Grand Prix van Hongarije. 

Veel coureurs kwamen in de problemen door Bottas en Stroll. Bottas had een slechte start en verremde zich daarna bij bocht één en tikte zo Lando Norris aan. Max Verstappen, Sergio Pérez en Pierre Gasly waren ook de dupe van zijn actie. Lance Stroll maakte eveneens een fout en wilde door het natte gras de eerste bocht nemen. Daardoor had hij geen grip en reed hij in de zijkant van de Ferrari van Charles Leclerc, die zelf de McLaren van Daniel Ricciardo liet spinnen. Beide mannen kregen voor hun acties vijf plekken gridstraf voor de Grand Prix van België.

Straf voor Bottas en Stroll

Mol vindt dat de FIA strenger had moeten zijn voor Bottas. "Hij was slecht weg en daardoor gingen twee man aan hem voorbij. Ik vind dan, als je je daarna zo verremt terwijl je al weet dat je een slechte start heb gemaakt, dat ze je dan harder moeten aanpakken." Eigenaar van team RedLine Atze Kerkhof merkt op dat Romain Grosjean voor een soortgelijke actie een raceban heeft gekregen van de FIA.

Valtteri Bottas / Mercedes AMG F1 / Boedapest / Hongarije / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (Jiri Krenek)

Mol vindt wel dat Stroll een grotere fout maakte door op het gras te sturen. Verschuur vindt het daarom ook niet logisch dat Stroll dezelfde straf krijgt als Bottas en vindt dat hij een hogere straf verdient. "Hij rijdt het natte gras op waarvan je weet dat je daarop geen grip hebt en hij ramt er zo twee man uit", zegt Mol. Hij zegt ook dat maar de helft van de coureurs op de grid weten hoe de grip is op de regenbanden. Het feit dat Stroll dus zo'n fout maakte in de race was wel te verwachten. Presentator van de aflevering Jeroen Mul vraagt zich daarom af hoe een ervaren coureur zoals Bottas zich zo erg kan verremmen. Mol heeft daar een kort en duidelijk antwoord op: "Omdat het Bottas is." Ook Kerkhof snapt er niets van: "Een coureur van dat niveau mag zo'n fout nooit maken."

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: Valtteri Bottas geeft fout GP Hongarije toe

Lees ook: Pierre Gasly: “Straf Bottas levert ons niks op”

Lees ook: F1 aan Tafel: Bowling met Bottas

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden