F1 aan Tafel: “Goed dat er naar de toekomst wordt gekeken”

photo_2021-11-29-19.56.37

De tafelgasten in F1 aan Tafel, de wekelijkse award winning podcast van Grand Prix Radio, bespreken in de nieuwe aflevering het budgetplafond dat aankomend seizoen ingaat en de toekomstplannen van de Formule 1. Coureur Jeroen Mul bespreekt de visie van F1 en hoe zij de klimaatplannen wil invullen. 

De Formule 1 bracht vorige maand een langetermijnplan naar buiten met grote doelen op het gebied van onder andere het klimaat en diversiteit binnen en buiten de sport. Mul legt uit dat op dit moment al wordt rondgereden met de meest zuinige en efficiënte motoren qua pk, gewicht in verhouding tot uitstoot van CO2.

Het doel van de Formule 1 in de toekomst is om samen met Aramco, de grote brandstofsponsor die op bijna elk circuit reclamebanners heeft, een sustainable brandstof te ontwikkelen en te gebruiken. Mul vertelt dat ze werken aan het proces om CO2 uit de lucht te verwerken in een nieuwe brandstof die net zo krachtig is als de brandstof waarmee de auto's nu rijden. Daarmee wordt dezelfde CO2 uitgestoten als er ingebracht wordt met het maken van de nieuwe brandstof. Mul zegt daarbij dat F1 niet investeert in elektrisch rijden, maar juist in de zuinige brandstof zodat die ook ingezet kan worden voor de 'normale' auto's.

Mooie toekomstplannen

Ook vaste waarde van de podcast Frans Verschuur vindt dat F1 een goede weg inslaat met de plannen voor de nieuwe zuinige brandstof: "We gaan natuurlijk naar een wereld met brandstof waar we het probleem met de uitstoot van CO2 niet meer hebben."

Grand Prix van Qatar / 2021
Foto: Pirelli (Zak Mauger / LAT Images)

Musicalster én groot Formule 1-fan Bettina Holwerda heeft nog nooit stilgestaan bij het feit dat de Formule 1 'slecht' kan zijn voor het milieu qua uitstoot. Ze vindt het wel mooi en vooral goed dat de sport kijkt naar zuinige alternatieven voor de toekomst. "Dat hoort gewoon bij de tijd van nu, dus er moet ook iets veranderen. Dan is het alleen maar mooi dat zo'n groot platform zoals F1 het publiek bewuster maakt."

Lees ook: Nieuwe regels voor versnellingsbakken in Formule 1

Lees ook: Formule 1 tot en met 2026 in Barcelona

Lees ook: Sir Frank Williams (79) overleden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden