F1 aan Tafel niet te spreken over Mercedes in GP Monaco

M268566

"Wat er gebeurde tijdens de pitstop van Valtteri Bottas vind ik echt heel slecht van Mercedes." Dat zegt teambaas Frans Verschuur in de nieuwste aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio. De gasten bespreken het slechte weekend dat Mercedes heeft gehad en ze zijn niet bepaald positief over het team en het gedrag van Lewis Hamilton.

Waar Bottas uitviel door de pitstop, kwam Hamilton niet verder dan de zevende plek in zowel de kwalificatie als de race. Verschuur zegt dat het team dit seizoen al niet lekker de pitstops deed, maar dat ze het afgelopen weekend wel een dieptepunt heeft bereikt. Hij vindt dat er intern goed gecommuniceerd moet worden over het verdere verloop. "Het is niet normaal voor een team zoals Mercedes. Onmogelijk eigenlijk."

Valtteri Bottas / Mercedes / Monaco / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (Steve Etherington)

Wielmoer

WTCR- en Dakar-coureur Tom Coronel haalt het probleem van de pitstop naar boven. De wielmoer die vast bleef zitten aan de auto van Bottas, waardoor het team de rechterband niet kon verwisselen. Bottas kon hierdoor niet de race uitrijden. Coronel verbaast zich over de vastzittende moer en vraagt zich af of het niet een menselijke fout is geweest. Maar Verschuur denkt dat het team niet goed genoeg de moer geïnspecteerd heeft van tevoren. Een technische fout dus, volgens de teambaas.

De gasten van F1 aan Tafel hebben wel medelijden met de Fin. Coronel zegt dat hij de plek wel had gegund aan Bottas en dat hij dit seizoen gewoon ongelofelijk pech heeft. "Hij verdient beter." Coureur Jeroen Bleekemolen is het met hem eens: "Bottas heeft een heel mentale training gedaan van de winter om wat sterker te worden en dan krijg je dit eroverheen. Hij kan weer een nieuwe training gaan aanvragen, denk ik."

Lewis Hamilton / Mercedes AMG F1 / Barcelona / Spanje / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (Steve Etherington)

Boze Lewis Hamilton

De gasten waren niet te spreken over het gedrag van Bottas' teamgenoot, Lewis Hamilton. Doordat het team hem vroeg naar binnen had geroepen, kwam Hamilton weer achter de auto van Pierre Gasly terecht en klaagde hij daarover op zijn teamradio. Verschuur zegt dat Hamilton in de fout zat, in plaats van het team. Volgens hem had de wereldkampioen tegen zijn team moeten zeggen dat hij buiten wilde blijven.

Coronel zegt dat Mercedes te veel risico heeft genomen. Hij geeft aan dat het team waarschijnlijk een high-risk actie wilde ondernemen om voor de andere auto's te komen. Hij zegt dat het team veel risico heeft genomen en dat het uiteindelijk niet heeft gewerkt." Uiteindelijk weet Hamilton niet wat er om hem heen op de baan gebeurt. Hij weet alleen iets van de rijders waar hij tussen reed. Hij moet dus ergens in verkeer terecht zijn gekomen zonder dat ze dit verwacht hadden."

Na de race had Hamilton kritiek op zijn team in zijn interviews. Zowel Coronel als Verschuur vinden dat niet kunnen. "Al is het terecht dat de schuld bij het team ligt. Zoiets zeg je niet. Dat hou je intern," zegt Verschuur. Coronel sluit zich daarbij aan: "Het is gewoon onprofessioneel. Maar het is wel typisch Lewis Hamilton in paniek."

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: F1 aan Tafel: Max geen wereldkampioen dit seizoen

Lees ook: Valtteri Bottas: “Geen idee wat er gebeurde tijdens pitstop”

Lees ook: Lewis Hamilton: “Team heeft nog lessen te leren”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden