F1 aan Tafel over crashes Eau Rouge van Norris en W Series

2021BelgianGrandPrixSundayGP2112_122119_2ST3636

De gasten in de nieuwe aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, bespreken de heftige crashes van Lando Norris in de Formule 1 en Beitske Visser in de W Series. Beide crashes gebeurden in Eau Rouge, berucht om de crash in 2019 waarbij Formule 2-coureur Anthoine Hubert om het leven kwam. Het probleem van die bocht is het terugschieten van de auto op de baan. 

Het is voor alle gasten duidelijk dat met name de uitloopstroken in de bocht veranderd moeten worden. De plannen zijn al gemaakt om de veiligheid op het circuit te verbeteren. Presentator van de aflevering, Mattie Valk, legt de gasten uit wat er veranderd gaat worden: de uitloopstroken in Eau Rouge en Raidillon worden verlengd en er komen enkele grindbakken in de bochten, waaronder Les Combes, La Source, Stavelot en Blanchimont.

Vaste waarde van de podcast, Frans Verschuur, is het ermee eens dat de uitloopstroken veranderen, maar vindt niet dat de bocht zelf moet veranderen. Hij zegt dat er teveel historie in die bocht ligt. Mol is het daar ook mee eens: "Er is te weinig ruimte links in de bocht en dat is de fout. Je hoeft niet te praten over de route van de baan. Je moet praten over 'hoe houd je een auto die linksaf van de baan gaat, ook aan de linkerkant'. Nu schiet de auto vaak terug de baan op."

Hardere straffen

Mol wil ook hardere straffen voor coureurs die fouten maken onder dubbele gele vlaggen. Hij vindt dat dat een van de factoren is waarom de bocht Eau Rouge/Raidillon zo berucht is. "Men luistert niet goed naar dubbel geel", zegt Mol. "Als je het leest, zie je gewoon: dubbele gele vlag, wees bereid om te stoppen. De baan kan geblokkeerd zijn. En dat is dus niet, even van je gas af en we zien het wel." Hij geeft het voorbeeld van de W Series-crash waarbij de laatste coureur die crashte veel te hard reed.

Verschuur zegt dat coureurs altijd voor zichzelf willen gaan en dat de coureur er daarom niet voor koos om volledig van het gas te gaan. Mol beargumenteert dat de FIA dan juist hardere straffen moet geven voor zulke gevallen. "Ik vind het niet kunnen wanneer een coureur iemand van de baan tikt, dat hij vijf plaatsen gridstraf krijgt. Bij dubbel geel wordt dat een straf van maar twee plaatsen. Maak je een foutje onder dubbel geel? Dan moet je achteraan starten."

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lando Norris (@landonorris)

Sebastian Vettel en Lando Norris

Ook Sebastian Vettel wordt gecomplimenteerd tijdens de aflevering. Vettel stopte na de crash van Norris om te kijken of het goed ging met de Brit. "Ik kan er een brok in mijn keel van krijgen als ik zoiets zie", zegt Mol daarover. Ook de andere gasten vonden het een prachtig moment om te zien. Verschuur zegt bovendien dat Norris het geluk had dat zijn auto ging tollen. Daardoor was de schade aan de motor enigszins beperkt. "Als je recht in de muur rijdt, is de schade erger, want dan komen de G-krachten recht op je af. Nu worden die verdeeld", aldus Verschuur.

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: Vettel: “Heb er geen seconde aan gedacht om door te rijden”

Lees ook: Spa bekijkt opties om fans te kunnen compenseren

Lees ook: Jeroen Bleekemolen blikt vooruit op grand prix in Zandvoort

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden