F1 aan Tafel bespreekt overlijden Sir Frank Williams

WilliamsF1_36809_HiRes

De tafelgasten in F1 aan Tafel, de wekelijkse award winning podcast van Grand Prix Radio, bespreken in de nieuwe aflevering het overlijden van Sir Frank Williams. Olav Mol praat over zijn laatste ontmoeting met de oprichter van het Williams-team en Frank Verschuur legt uit waarom hij de pionier in de autosport werd genoemd. 

"De dag waarvan je wist dat die zou komen", zegt Olav Mol over het overlijden van Sir Frank Williams. Hij beschrijft de Williams-oprichter als een fitte man die na zijn ongeluk in 1986 een dwarslaesie opliep en daarna een zwaar leven leidde met een dokter die 24/7 aan zijn zijde was. Toch kon hij door zijn privévliegtuig nog bij bijna elke Formule 1-race aanwezig zijn. "Een ongelooflijke raceliefhebber met brandstof in zijn bloed."

Mol blikt terug op een paar herinneringen die hij heeft aan Sir Frank Williams, zoals een interview met hem in de fabriek waarbij hij zijn handen op tafel kon gooien doordat hij nog wel zijn schouders kon bewegen. Daardoor leek het alsof hij met zijn handen aan het praten was. Het laatste interview met Sir Frank Williams was in Indianapolis waarbij de oud-coureur na afloop Mol nog iets wilde zeggen wat hem irriteerde: dat Nederlanders heel goed Engels kunnen spreken. "Zo was hij, altijd lettend op details. Ik weet zeker dat er een paar mooie meetings zijn tussen Ayrton (Senna red.) en Sir Frank."

Sir Frank Williams / George Russell / Silverstone / 2019
Foto: Williams Racing Photos

Pionier in de autosport

Frank Verschuur, vaste waarde van de podcast, legt uit dat Sir Frank Williams een grootheid was in de autosport en in de Formule 1. In de tijd dat de oud-coureur bezig was het team van Williams op te zetten, bestond het team niet uit veel mensen, zoals het nu het geval is. Een teambaas destijds bemoeide zich dan ook veel met wat er in het team gebeurde en hoe de auto in elkaar gezet werd.

Dat is volgens Verschuur de grootste kracht geweest van Sir Frank Williams, een alleskenner op het gebied van F1 en F1-auto's. Maar dat is volgens hem ook later een zwakte geworden. "Naarmate je ouder wordt, weet je niet alles meer. Je kan niet alle takken van de autosport op dat moment beheersen; qua banden, motoren en versnellingsbakken. Misschien is dat waarom Williams op het einde een beetje wegzakte."

Sir Frank Williams / Claire Williams / Williams Racing / Silverstone / 2019
Foto: Williams Racing Photos

Het nalatenschap van het team van Williams is een belangrijk onderdeel geweest van Sir Frank Williams volgens coureur Jeroen Mul. Hoewel de Williams-oprichter zich nooit heeft uitgelaten over het terugvallen van het team in de Formule 1 in de laatste jaren, denkt hij wel dat het de man pijn heeft gedaan. Vooral omdat hij Williams echt als een privéteam wilde doorzetten. "Tot het afgelopen jaar heeft hij het team samen met dochter Claire altijd in handen gehad. Hij wilde de nalatenschap onder de naam Williams houden, koste wat het kost."

Lees ook: F1 aan Tafel: “Punt snelste raceronde kan beslissend zijn”

Lees ook: Nieuwe regels voor versnellingsbakken in Formule 1

Lees ook: Olav Mol over deel 4 van ‘Snelle Sam’

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden