F1 aan Tafel over ‘saaie’ Indy 500 en pitstop van Veekay

JGS-2021-INDIANAPOLIS-500-124498-1

De gasten in F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, bespraken de belangrijkste race van Indycar, de Indy 500, die naar hun zeggen 'saai' was. De laatste twintig minuten van de race zijn genoeg voor wat actie, aldus de gasten.

Zowel teambaas Frans Verschuur als coureur Indy Dontje zijn het met elkaar eens dat de race van afgelopen zondag wat saai was. Volgens Dontje was er niet zoveel actie op de baan: "Normaal gezien klappen er nog een paar auto's de muur in. Dat is ook een beetje waar de Amerikanen van houden, maar dat miste tijdens de race een beetje." De winnende inhaalactie van winnaar Hélio Castroneves was een van de enige spannende momenten. Voormalig Formule 1-coureur Michael Bleekemolen geeft aan dat het pech is dat de race niet spannend was.

Slechte pitstop voor Veekay

Presentator Mattie Valk vraagt ook wat er precies gebeurde tijdens de pitstop van Rinus Veekay. Hij eindigde de race als achtste nadat hij op kop had gereden. Dontje legt uit dat hij in de pitstraat al moest uitwijken voor Ryan Hunter-Reay die een remfout maakte. Daarnaast verloor hij tijd bij zijn eigen pitstop, nadat een van zijn achterwielen er niet helemaal goed af ging. Hierdoor kwam hij ver buiten de top tien naar buiten, maar had op het eind ook geen genoeg snelheid meer had.

Vervolgens vraagt Valk waar Dontje de achtste plek, die Veekay uiteindelijk heeft behaald, zou inschalen. "Als coureur maakt het niet uit op welke plek je komt. Als je meedoet voor de overwinning, dan wil je ook winnen. Als je tweede of derde bent, daar wordt niet over gesproken. Het gaat om de winnaar."

Triple Crown

Valk vraagt ook aan de gasten of er naast Graham Hill nog een andere coureur komt die de 'triple crown' pakt. De Indy 500 is naast de Grand Prix van Monaco en de 24 uur van Les Mans, één van de drie wedstrijden voor de triple crown van de motorsport. Graham Hill was de enige coureur die dit wist te behalen. Volgens Verschuur komt er geen andere coureur. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de huidige coureurs geen interesse hebben in het behalen van deze titel. Hij geeft het voorbeeld van Fernando Alonso, die het ook geprobeerd heeft. Hem is het net niet gelukt, met maar twee van de drie wedstrijden. Ook moet een coureur in de klasse maar net in het goede team zitten om voor de winst te gaan.

Dontje voegt daaraan toe dat de verschillende klasse ook verschillende disciplines hebben. Hij denkt wel dat Lando Norris wellicht een kans kan maken en dan vooral met McLaren omdat zij een team in de Indycar heeft. "Maar uiteindelijk is het ook gewoon lastig. Een oval race is iets heel anders dan een Formule 1-race."

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: Castroneves wint Indy 500, VeeKay achtste

Lees ook: F1 aan Tafel: Red Bull niet vleugellam

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Azerbeidzjan

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden