IMG_8840

De gasten in F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, bespraken het bijzondere podium van de Grand Prix van Azerbeidzjan en blikken vooruit op de Grand Prix van Frankrijk. Onder andere Sebastian Vettel en Pierre Gasly werden besproken en F1-commentator Olav Mol legde uit hoe de race op Paul Ricard nog iéts spannender kan worden.

Het podium van de Grand Prix van Azerbeidzjan was gevuld met coureurs die de meeste mensen van tevoren niet zagen aankomen. Presentator van de aflevering Mattie Valk noemde het 'een podium om van te smullen'. Sergio Pérez pakte zijn eerste overwinning voor Red Bull, Sebastian Vettel reed naar de tweede plaats en na een gevecht met goede vriend Charles Leclerc was het toch Pierre Gasly die de derde plaats binnenhaalde.

Sebastian Vettel

Valk vroeg de gasten naar de ultieme blijdschap bij Vettel nadat hij over de streep ging in Bakoe. Dat vindt teambaas Frans Verschuur logisch, aangezien hij enorm onder druk stond. Olav Mol merkte op dat Verschuur Vettel de afgelopen tijd al bijna had afgeschreven. "Maar dan zie je dus, hij kan het. Hij is niet anders gaan rijden, die auto deed het gewoon nog niet echt. Maar als het dan een keer samenvalt, dan staat hij er wel."

Pitreporter Jack Plooij vraagt de teambaas of dit dan een toevalstreffer was van Vettel. Verschuur zegt dat het podium wel een toevalstreffer is, maar dat het team dit seizoen niet meer terugkomt. Mol is het daar niet mee eens en legt uit hoe Vettel maximaal gebruikt heeft gemaakt van alle gebeurtenissen in de race. "In de eerste stint is hij op gebruikte rode banden extreem lang doorgereden. In de wetenschap dat er misschien nog wel wat zou gebeuren. En toen heeft hij de eerste klap gemaakt: na de herstart van de crash van Lance Stroll stond hij op nieuwe banden en pakte hij twee plaatsen." Mol vervolgt door te zeggen dat hij het gewoon knap gereden heeft door een goede strategie.

Sebastian Vettel / Pierre Gasly / Aston Martin / Bakoe / Azerbeidzjan / 2021
Foto: Aston Martin F1 Team

"Als ik Gasly was, zou ik niet naar een ander team willen"

Vervolgens valt het gesprek op Pierre Gasly die nu voor de derde keer een podium behaalde met AlphaTauri. Dit viel Mol ook al op. Hij zegt dat de Fransman één van zulke rijders is die niet naar een ander team zou moeten. Hij is 'the man' bij het team van AlphaTauri en hij presteert daar gewoon goed. "Als hij vierde wordt, vinden ze het al heel knap. Maar hij kan ook zomaar derde of tweede worden. En winnen, dat kan ook," zegt Mol. Hij vindt dat Gasly gewoon bij dit team moet blijven en niet naar andere teams moet kijken. Hij lacht omdat ze dat één keer eerder hebben gedaan en daaruit bleek dat dat niet werkte.

Sprinklers op Paul Ricard

Valk vraagt de gasten ook naar hun voorspellingen voor de aankomende grand prix die verreden gaat worden op Paul Ricard. Mol en Plooij verzuchten dat ze naar Frankrijk moeten afreizen. Volgens hen hebben ze daar altijd problemen en is het circuit daar ook niet spectaculair. Mol zegt wel een oplossing te hebben bedacht om de race daar spannender te maken. Iets wat hij ook al had voorgelegd aan de Fransen op het circuit.

"Ik heb het helemaal uitgewerkt voor ze", begint de commentator enthousiast. Hij vindt dat ze gebruik moeten maken van de sprinklerinstallatie op het circuit. Paul Ricard is ook het enige circuit, dat dat heeft. Als ze de sprinklers een half uur voordat de eerste vrije training begint aanzetten, kunnen ze proberen te rijden op een opdrogende baan. En dan vervolgens hetzelfde doen een half uur voordat de race begint op zondag. "Dan krijg je een unieke grand prix. Maar als je de sprinklers aanzet middenin de race, dat is niet oké. Dan ga je mensen benadelen." Volgens Mol hebben de Fransen niet naar hem geluisterd, maar nog steeds is hij voorstander van zijn plan.

Valk wijst de commentator erop in hoeverre ze de race dan kunstmatig moeten beïnvloeden. Mol zegt dat hij het zo niet moet bekijken. "Nee, je hebt een unieke kans. Hoe leuk vinden wij wedstrijden die op een opdrogende baan beginnen. En die kunnen ze daar creëren. Ik weet zeker dat er dan wél mensen zijn die naar die baan gaan kijken." 

Max Verstappen / Red Bull Racing / Castellet / Frankrijk / 2019
Foto: Red Bull Content Pool (Charles Coates/Getty Images)

Voorspellingen Grand Prix van Frankrijk

Aan het einde van de podcast vraagt Valk naar de podiumvoorspellingen van de gasten. Verschuur denkt dat een boze Lewis Hamilton de overwinning gaat pakken met Max Verstappen als tweede en Valtteri Bottas als derde. Mol denkt juist dat Bottas de overwinning pakt, met ook Verstappen als tweede en Hamilton als derde.

Jack Plooij gooit het over een andere boeg. Hij denkt dat Charles Leclerc voor de overwinning gaat, Verstappen als tweede en Pierre Gasly die als derde over de streep gaat. Presentator Gaston Starreveld houdt het bij een overwinning voor Verstappen, zijn teamgenoot Pérez op twee en Hamilton op drie. Valk vraagt zich af of Mercedes de komende races niet gaat tegenvallen, mede omdat ze de afgelopen twee races niet optimaal gepresteerd hebben. Mol is het daar niet mee eens: "Ze hebben het niet makkelijk, maar je kunt Mercedes niet uitschakelen."

De Grand Prix van Frankrijk wordt verreden op 18 tot en met 20 juni.

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: F1 aan Tafel: Max in Baku: geluk bij een ongeluk

Lees ook: Pierre Gasly na behalen P3: “Wist niet of ik de finish wel zou halen”

Lees ook: Vettel blij met de snelheid van Aston Martin in Bakoe

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden