21051-scuderia-ferrari-monaco-gp-saturday

De gasten in F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, vinden dat Ferrari de juiste beslissing heeft genomen met het behouden van de pole position van Charles Leclerc. De Monegask crashte zijn auto in kwalificatie, maar hoefde geen nieuwe versnellingsbak, volgens het team. "Natuurlijk moet je dat risico nemen. In Monaco wil je maar één ding: van pole position starten", zegt WTCR- en Dakar-coureur, Tom Coronel.

Leclerc crashte in de laatste minuten van de kwalificatie in de Grand Prix van Monaco, maar behield wel pole position. Het team liet weten dat ze de versnellingsbak niet ging vervangen, waardoor hij alsnog van de eerste plaats kon vertrekken. Helaas ging de aandrijfas van de auto kapot op weg naar de grid. Daardoor kon de Monegask de race niet starten.

Presentator van de aflevering deze week Jeroen Mul vroeg de gasten of Ferrari misschien toch niet voor een wissel had moeten kiezen en voor een gridstraf moest gaan. Coronel vindt van niet: "Iedereen wilt in Monaco van pole starten. Die hadden ze op dat moment nog in handen. En op het moment dat je de onderdelen gaat verwisselen, dan weet je eigenlijk al dat je geen kans meer maakt op de overwinning." Coronel legt uit dat hij begrip heeft voor het risico dat het team heeft genomen, maar zegt ook dat een uiteindelijk probleem met de auto te verwachten was.

Charles Leclerc / Carlos Sainz / Ferrari / Monaco / 2021
Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Ferrari's vooruitgang

Er waren wel complimenten voor de snelheid van de Ferrari en Leclerc's teamgenoot, Carlos Sainz, die als tweede wist te eindigen. Frans Verschuur, teambaas en vaste waarde van de podcast, zegt dat daaruit blijkt dat de auto goed genoeg was voor Monaco. Zowel Coronel als Verschuur denken wel dat dat puur kwam omdat het een stratencircuit is. De auto hoeft daar geen lange rechte stukken te rijden.

Coureur Jeroen Bleekemolen denkt wel dat Ferrari dichterbij de top komt. Hij geeft aan dat Leclerc op ook de normale circuit dichtbij het podium kwam en goede races gereden heeft. Coronel ziet de komst van Ferrari bij de top ook zitten: "Het zou echt vet zijn als we een derde team hebben die zich ermee gaat bemoeien. Dat is natuurlijk wat we willen zien, want we hebben genoeg gezien dat het alleen maar tussen Red Bull en Mercedes gaat."

"Charles Leclerc is een sportman"

Hoewel Verschuur niet overtuigd is dat Ferrari zich echt tussen de Red Bull en Mercedes kan rijden, denkt Coronel dat het incidenteel wél kan gebeuren. Mul geeft ook aan dat Leclerc zich niet voor niets op pole position reed. "Maar Leclerc is geen koekenbakker, hè", aldus Verschuur.

Bleekemolen sluit zich aan bij Verschuur, maar zegt ook dat de Monegask nog steeds veel fouten maakt. Eerder in de aflevering gaf Coronel het voorbeeld van Leclerc's crash in de bandenstapel in Bakoe, die Bleekemolen ook weer aanhaalt. De gasten van F1 aan Tafel zijn wel complimenteus naar de Monegask die ondanks zijn DNS, toch bij het team bleef in de pitstraat en bij het podium van zijn teamgenoot. Verschuur: "Hij had ook gewoon naar huis kunnen gaan, maar hij bleef bij zijn team. Zeer sportief."

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: F1 aan Tafel: Max geen wereldkampioen dit seizoen

Lees ook: Charles Leclerc na DNS: “Heel moeilijk te verwerken”

Lees ook: F1 aan Tafel: ‘Max meesterlijk in Monaco’

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden