F1 aan Tafel: Verschil tussen Hamilton en Russell komt door mindset

Mercedes W13 Saoedi Arabie vonken

Eén van de grote verhalen van dit seizoen is het verschil tussen George Russell en Lewis Hamilton. Waar Russell het maximale uit de moeilijke Mercedes W13 haalt, heeft zevenvoudig kampioen Hamilton veel meer moeite om resultaten te boeken. Volgens de gasten van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, komt dat door een verschil in mindset.

Na vijf races is George Russell de enige coureur van het veld die nog niet buiten de top 5 is gefinished. Daardoor staat hij vierde in het kampioenschap op slechts 7 punten van Sergio Pérez. Lewis Hamilton, die weliswaar een podiumplek pakte in Bahrein, worstelt meer met de auto dan zijn teammaat. Daardoor is het verschil tussen de ene en de andere kant van de Mercedes-garage nu 23 punten.

Olav Mol, presentator bij Grand Prix Radio, denkt dat Hamilton bezig is met wat hij niet heeft, terwijl George Russell bezig is met wat hij wél heeft. "Dat is precies wat het is. Voor zijn gevoel rijdt Russell, na zijn overstap van Williams, in een betere auto, terwijl Hamilton op zijn beurt juist in een slechtere auto rijdt." Humberto Tan, radio- en televisiepresentator, kan zich daar in vinden. "Als je jarenlang de sport domineert en met de beste materialen rijdt maar nu tegenslag na tegenslag moet verwerken, dan kan ik me wel voorstellen dat je in een zo'n mindset komt. Hij discussieert zelfs met zijn engineer over de strategie live tijdens de race." Volgens Mol is die discussie over de strategie een goed voorbeeld van het verschil tussen de twee Britten. 

george-russell-mercedes-w13-1-miami-rechtboven

Slechte strategie van Mercedes

Frans Verschuur, oud-coureur, teambaas en vaste waarde bij F1 aan Tafel, neemt het op voor de meest succesvolle coureur alle tijden. "Het team moet weten wat ze willen doen met de coureurs. Dat moet je in zo'n situatie niet aan hen vragen. Mercedes is trouwens helemaal in de war, het oogt allemaal erg chaotisch." In zo'n situatie moet je de coureur de tools en informatie geven, en niet in een dergelijke discussie komen. "Dat hebben ze niet gedaan", concludeert Mol. 

Terug naar conventionele sidepods

Toto Wolff sluit een terugkeer naar 'normale' sidepods niet uit. Het Duitse team kwam in de pre-season test in Bahrein met een revolutionair 'zero-sidepod' concept. Hoewel het concept er zeer indrukwekkend uitziet, kent het team zijn slechtste start van een seizoen in het tijdperk van de hybride V6 Turbo. Op de vrijdagochtend in Miami leken enkele updates de Mercedes W13 sneller te maken en stuiterde de auto een stuk minder over straten rondom het Hard Rock Stadium. Desalniettemin wordt de komende Grand Prix van Spanje een belangrijk punt in de ontwikkeling van de wagen.

Mercedes-W13-Hamilton-Barcelona-testdagen-met-sidepod
De Mercedes W13 met conventionele sidepods

F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, verschijnt iedere maandagavond op je favoriete streamingplatform.

Lees ook: Mercedes sluit terugkeer naar oud concept W13 niet uit

Lees ook: George Russell over pitstrategie: "We hebben geluk gehad"

Lees ook: Rinus VeeKay met oranje bolide in Indy500

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden