F1 aan Tafel: 'Zo werkt de Dakar Rally'

door Anouk Ros
Podcast Dakar-Rally 12 december

Nu het Formule 1-seizoen voorbij is, breekt de tijd van de Dakar Rally aan. Maar hoe werkt die raceklasse precies? Naar aanleiding van het nieuwe boek 'Zo werkt de Dakar Rally' van onder andere Olav Mol zitten er dit keer drie specialisten aan tafel die hier in geuren en kleuren over vertellen, met uiteraard genoeg anekdotes. Je hoort het allemaal in deze speciale aflevering van F1 aan Tafel. Presentator Mattie Valk ontvangt in The Harbour Club in Vinkeveen spraakmakende gasten die alles van de Dakar Rally afweten.

Training

Zo is Hans Peter van Velthoven deze aflevering te gast. Van Velthoven is beroepsfotograaf en schreef onder andere met Olav Mol en Jack Plooij het boek 'Lisboa Dakar'. Hij geeft aan dat het rijden van de Dakar een zware klus is en dat de coureurs écht goed voorbereid moeten zijn: "De coureurs trainen fysiek echt bikkelhard. Dat zijn denk ik wel triatleten." 

Technologie

Daarbij is Marcel Vermeij, redacteur en fotograaf, deze week aanwezig. Vermeij fotografeert sinds 2005 in de Dakar Rally en is oprichter van het online platform 'Rallymaniacs'. Hij benadrukt dat de Dakar in de loop der jaren fors is veranderd. Maar het is er voor de coureurs niet makkelijker op geworden: "De eerste Dakar was in '79. Nu is het een compleet ander verhaal. De routes zijn veel moeilijker geworden omdat er door de satelliet tracking veel meer mogelijk is dan vroeger. Vroeger waren mensen soms gewoon een paar dagen kwijt, omdat ze van de radar verdwenen."

Focus

Maar ook Olav Mol, Formule 1-commentator bij Grand Prix Radio en medeauteur van het boek 'Zo werkt de Dakar Rally', schuift deze aflevering aan. Mol reed de Dakar meerdere keren mee als verslaggever in Afrika en Zuid Amerika. En hij ziet zelf dan ook wel in wat het meest lastige aspect is van het rijden van de Dakar: "Het allermoeilijkste van de Daker is, denk ik, geen fouten maken. Op geen enkel moment. Je moet altijd op je maximale waakzaamheid zijn."

Dat en meer in deze aflevering. Redenen genoeg om ook deze week weer te luisteren naar F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio.

Presentatie: Mattie Valk

Redactie en draaiboek: Mario de Pizzaman

Vormgeving en montage: Marnix Westhuis

Disclaimer: Alle gebruik van hetgeen in deze podcast ‘F1 aan Tafel’ wordt opgemerkt is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Grand Prix Radio en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link.

door Anouk Ros

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden