F1-coureurs reageren verdeeld op afschaffen party modus

EfUzz_HXkAULBNA

De FIA heeft gisteren laten weten het gebruik van de party modus mogelijk al vanaf de Belgische Grand Prix 2020 te willen verbieden. De Formule 1-coureurs zelf reageren daar met gemengde gevoelens op. Grand Prix Radio vat de verschillende reacties van onder andere Hamilton, Verstappen, Raikkonen en Russell voor je samen. 

"Het is geen verrassing. Ze doen er altijd alles aan om ons af te remmen", stelt Hamilton in gesprek met Formula1.com als hem gevraagd wordt naar de mogelijke afschaffing van de party modus. Ondanks hun sterke party modus heeft Mercedes volgens de Brit niet meer te verliezen dan andere teams, als de party modus niet meer gebruikt mag worden. "Aan het eind van de dag hebben de jongens van ons team geweldig werk geleverd met de motor. Zoals ik al zei, het is duidelijk bedoeld om ons te vertragen, maar ik denk niet dat het het gewenste resultaat zal opleveren. Dus het is prima als ze het doen."

Ook Williams-coureur George Russell zou er niet bijzonder blij mee zijn als de party modus niet meer gebruikt mag worden. "Ik zou zeker teleurgesteld zijn als het (de party modus red.) verdwijnt", stelde Russell. "Ik denk dat je als motorfabrikant een boost krijgt tijdens de kwalificatie. Je hebt de laagste hoeveelheid brandstof in de auto, je hebt de snelste motorstand. Alles voelt als dat beetje extra waardoor je net dat beetje meer uit de auto kunt halen en het is zo'n spannend deel van het weekend."

Ferrari en Alfa Romeo

Voor de bolides met een Ferrari-motor zal het allemaal weinig uitmaken, zo liet Kimi Raikkonen eerder al weten. "De Ferrari-motor heeft geen party modus. Voor ons zal het dus geen verschil maken", lachte de Fin. "We zien wel degelijk dat we in de kwalificatie meer achterlopen op de andere teams dan tijdens een vrije training. Daar hebben we nu geen invloed op. We moeten er het beste van maken."

Ook Sebastian Vettel en Charles Leclerc sluiten zich daarbij aan. "Wij hebben niets anders voor de kwalificatie in vergelijking tot de race, dus voor ons zal het niets veranderen", stelde Leclerc. Zijn teamgenoot Vettel sloot zich daarbij aan. "Zoals Charles (Leclerc red.) al zei heeft het geen invloed op ons dit seizoen. Als je iets hebt ontwikkeld waardoor je een bepaalde afstand af kunt leggen met meer vermogen of meer belasting van de motor, is dit waarschijnlijk niet het leukste nieuws."

Verstappen

Max Verstappen gaf aan de verandering wel te steunen. "Misschien is het wel goed, want we mogen op de motorstand na de auto na de kwalificatie niet meer aanraken. Als je dat door wilt voeren, is het denk ik goed dat je die motorstand (die speciaal voor de kwalificatie bedoeld is red.) ook kwijtraakt."

Mercedes is momenteel het team dat het meeste wint door de party modus te gebruiken tijdens de kwalificatie. Als dat vanaf de Grand Prix van België dit jaar niet meer mag, kan dat de huidige tussenstand nog weleens flink opschudden.

Lees ook: FE: Vandoorne wint race, De Vries wordt 2de en pakt eerste podiumplek

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen