F1 Fan Column: Het beste Formule 1-seizoen ooit

images_Formule1_2015_nieuws-juni_Verstappen_Ricciardo_Kvyat_GP_Maleisie_2015

Ik ben verwend. Misschien zijn we allemaal wel verwend. Ik zat hardop te schelden toen Max uitviel in Australië, China, Bahrein en Monaco. Maar eigenlijk is het allemaal niet zo erg. Sterker nog, dit Formule 1-seizoen is fantastisch.

Want hoelang is het geleden dat Nederland de Formule 1 omarmde? Dat we met z’n allen zaten te juichen voor één coureur? Dat het NOS-journaal opende met Formule 1?

Nooit. Zelfs in de gloriejaren van Jos was de F1 niet zo populair als nu. Verstappen is als Lionel Messi die zijn debuut maakte voor Barcelona. De hele wereld praat erover, maar niemand wist toen waar het zou eindigen.

En natuurlijk, ook nu kan het nog alle kanten op. Maar Max heeft zijn visitekaartje in ieder geval afgegeven. Wanneer zijn Renault-motor hem niet in de steek had gelaten, dan was Verstappen minimaal zesde geworden in Australië.

In Sepang zorgde Max voor spektakel door de beide Red Bulls te declasseren. Waarschijnlijk heeft Daniel Ricciardo nog steeds nachtmerries van het uitzicht in zijn spiegels. "For f*ck sake, is that Max again?", dacht Ricciardo.

In China werd het, indien mogelijk, nog mooier. Felipe Nasr en Marcus Ericsson kregen race-les. Giedo van der Garde zal ongetwijfeld hebben gejuicht, toen Max de Saubers liet zien dat inhalen nog altijd verheven is tot kunst.  Zelf stond ik te springen alsof Arjen Robben het winnende doelpunt had gescoord op het WK-voetbal in 2010. Van enkele journalisten heb ik achteraf vernomen dat de normaliter witte overall van Marcus Ericsson, aan de achterkant bruin was gekleurd, na afloop van de race.

En Monaco. Tja. Pure kunst. Max maakte de race. Hij verschalkte Maldonado, reed in Vettels wiel alsof het de normaalste zaak van de wereld was, pakte Sainz en vervolgens Bottas.

Grosjean was ervaren genoeg om Max achter zich te houden, maar liet Verstappen wel achterop klappen. Max werd schuldig bevonden aan de crash en kreeg een gridstraf. Allemaal leuk en aardig, maar ik moest meteen denken aan een mooie uitspraak van een coureur uit Brazilië:  "If you no longer go for a gap that exists, then you are no longer a racing driver."

En zo is het maar net.

Het mooie is, Grosjean weet nu wie Max Verstappen is. We komen op circuits waar inhalen wel mogelijk is. Er van uitgaande dat Max gridstraffen gaat krijgen vanwege motorwissels wordt dat leuk. Grosjean zal schrikken wanneer hij een paarsrode neus met ‘33’ in zijn spiegels ziet. Max daarentegen ruikt bloed en zal alleen maar sneller gaan. Verstappen heeft dit jaar niks meer te verliezen.

Oja, ik begon mijn verhaal met het feit dat ik verwend was dit seizoen. Want hoe mooi is dit? Dat we als Nederlanders zijnde niet perse hoeven te smullen van de het gekibbel tussen Rosberg en Hamilton? Of van het feit dat een Duitser weer eens heeft gewonnen in een Ferrari?

Dit is het beste Formule 1-seizoen ooit.

Welgetekend, F1 fan sinds ‘98,

Patrick Moeke

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden