F1 Fan Column: Het verschil tussen de Formule 1-fan en de voetbalfan

F1_Grand_Prix_Mexico_2015

Wat mij steeds meer opvalt is het verschil tussen de Formule 1-fans en voetbalfans. De passie die de fans hebben voor hun club of voor een coureur is niet anders. Ze leven allemaal naar de wedstrijd of race toe en dossen zich uit in de kleuren van hun club of idool. Toch zie ik een verschil in de beleving.

Wanneer een voetballer een prachtig doelpunt maakt, dan zie je niemand van de tegenpartij applaudisseren. Wanneer welke coureur dan ook een mooie inhaalactie maakt, gaat iedereen uit zijn dak. Dit geeft aan dat er in de Formule 1-sport meer respect en waardering is voor de sport in zijn totaliteit.

Formule 1-fans hoeven ook nooit gescheiden van elkaar naar een race te kijken. Hoe anders is dat, helaas, bij voetbal. Natuurlijk hebben Formule 1-fans hun absolute favoriete coureur of team net zoals voetbalfans hun favoriete club hebben. Echter, wanneer hun coureur is uitgevallen of minder gepresenteerd heeft ontstaat er onderling wat discussie over de oorzaak, draait men zich om en kijkt alweer naar de volgende race. Verliest jouw clubje, dan zie je vaak woede, wordt er gescholden en soms zelfs vernield.
Wat zou het fantastisch zijn als voetbalfans iets zouden overnemen van Formule 1-fans, waardoor de liefde voor de sport voorop komt te staan zonder dat je daar bij de passie behoeft te verkiezen.

Een ander verschil zie je terug in de interesse voor de sport. De meeste voetbalfans zijn alleen met die ene wedstrijd bezig. Alles wat er in de week voorafgaand gebeurt gaat grotendeels aan hun voorbij. Er is minder interesse voor de bal, het veld, de weersverwachtingen en de gehele staf rondom een team. 

Bij Formule 1 fans gaat de interesse een stuk verder. Hoe is de baan? Hoe is de weersverwachting? Welke banden worden gekozen? En hoe is de strategie die door het gehele team wordt gekozen?

Natuurlijk kan je voetbal en Formule 1 niet met elkaar vergelijken, maar het fan-zijn wel. Ik denk dat de beleving van de sport in zijn geheel maakt dat Formule 1-fan zich onderscheiden van voetbalfans. En dat daardoor mooie en hechte vriendschappen en verbondenheid bestaat. Wereldwijd.

Navraag leert dat veel Formule 1-fans ook graag voetbal kijken, maar bovenal met veel trots zeggen: Ik ben Formule 1-fan!

Foto: Scuderia Toro Rosso


Grand Prix Radio biedt ieder weekend een fan de gelegenheid om zijn of haar column te publiceren. De redactie onderschrijft niet noodzakelijkerwijs de inhoud en/of de opinie van de schrijver of schrijfster van de column.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden