F1 Fan Column: 'Silverstone, Home of the British Grand Prix'

images_Formule1_retro_Michael_Schumacher_Ferrari_British_Grand_Prix_Silverstone_1999

Maggotts & Becketts, Hangar straight, Stowe, Luffield, Copse Corner, zomaar wat namen wat een leek niets zegt, maar de echte kenner weet meteen waarover we praten. Silverstone, Home of the British Grand Prix, zoals ze zelf zeggen. Wat is er toch met dit circuit dat zoveel passie kent?

Is het de lay-out van de fameuze 5,8 kilometer lange omloop? De fans die in grote getallen komen (ca. 300.000 totaal in het raceweekend, ca. 120.000 op race day.) De geschiedenis die men hier heeft, te denken aan James Hunt, Nigel Mansell, Martin Brundle, Johny Herbert en natuurlijk heden Jenson Button, Lewis Hamilton? Of is het een combinatie van alle? Ik weet zeker dat het een combinatie is van alle.

Het is een circuit waar altijd iets gebeurt. Is het niet standaard de regen die voor een spektakel zorgt, dan zijn het wel gevechten en of crashes. Denk bijvoorbeeld eens terug aan Michael Schumacher die hier bij een crash in 1999 zijn been brak, en Eddie Irvine Ferrari moest dragen voor de rest van het seizoen en de constructeurstitel binnenhaalde. Of aan de enorme crash van Jarno Trulli in 2004 in zijn Renault R24. Het gebeurde allemaal, hier op Silverstone.

Waar nu de meeste circuits getekend worden door Herman Tilke, is dat op dit circuit zeker niet van toepassing. De baan diende oorspronkelijk als trainingsvliegveld voor de Britse bommenwerpers in de Tweede Wereldoorlog. Het circuit werd kort na de oorlog omgebouwd door een ex-agrariër James Wilson Brown. In 1948 werd hier voor het eerst een Grand Prix voor de Formule 1 georganiseerd, destijds gewonnen door Luigi Villoresi, die was gestart als 22e.

Sindsdien heeft dit circuit vele races gekend, en vele kampioenen voortgebracht. Leuke weetje: Alain Prost heeft hier het record voor de meeste overwinningen op zijn naam te weten in 1983, 1985, 1989, 1990 and 1993.

Op, rond en naast het circuit is het altijd gezellig. Geen hooligans of het scanderen van leuzen. Nee, hier loopt vaders met zijn kroost, gebroederlijk tussen een groep vrienden van vijf, waarvan er een een Union Jack op zijn rug heeft. Even verderop staan er drie dames met een Rosberg petje op. “Omdat het een lekker ding is”, zeggen ze. De merchandising stands doen goede zaken, De diverse eettentjes kunnen er bijna niet tegen verkopen, en dan de biertjes. Die worden hier in grote getallen verkocht.

Maakt dat de sfeer minder? Nee zeer zeker niet. Op het moment dat de eerste auto de baan opkomt, word er vrolijk gezongen en gejuicht. Zoals het hoort. Hier zijn we allemaal vrienden!

Nu komt Hamilton hier naartoe met tien punten voorsprong op Rosberg. Weet hij dit te behouden en uit te bouwen? Of speelt hij dit weekend tweede viool voor `zijn` publiek. Kan Max zijn puntentotaal ook verder uitbouwen? Wel weten we dat hij het moeilijk krijgt tegen Carlos. Naar Carlos' zeggen is dit een van zijn favoriete circuits, en we weten dat Carlos Max tegenstand kan bieden. Dus we zullen zien. Uiteraard kennen we Max een beetje, en laat hij zich niet zomaar het Hollandse kaasje van zijn boterham eten.

Hoe zal het gaan met Jenson? Dit weekend worden er vele roze shirtjes uitgedeeld, ter nagedachtenis aan zijn vader John. Dit shirt droeg zijn vaker altijd bij zijn aanwezigheid in de pitbox. Dit zal, naast de emotionele factor, zeker een stukje extra brengen voor Jenson. Een stukje wat de de McLaren-Honda hem helaas (nog) niet brengt.

5 Juli 2015, rond 15:45 uur, weten we hoe het is gegaan en zijn we weer een stukje geschiedenis rijker op prachtige circuit. Silverstone, Welcome to the Home of the British Grand Prix

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden