F1 Fan Column: Wat gaat Button doen?

Jenson_Button_McLaren-Honda_2015

Meerdere sleutelfiguren in het silly season voor 2016. Wie gaat waarheen en wat gaat de ander dan doen? Kimi's stoeltje in 2016 is inmiddels bekend. Bottas blijft nu misschien wel gewoon bij Williams. Maar wat gaat Jenson Button nu doen? Meike Ploeg schreef er onderstaande column over, nog voordat het nieuws over Raikkonen bekend was.


Jenson Button is nog niet zo zeker van zijn stoeltje bij McLaren met de geruchten dat Stoffel Vandoorne wordt aangekondigd in het aankomende GP-weekeinde op Spa. Maar als groot Jenson Button fan zijnde, is er geen reden tot klagen. Hij zit dit jaar 15 jaar in de Formule 1, heeft fantastisch mooie dingen laten zien en kan zich meervoudig GP-winnaar en wereldkampioen (2009) noemen.

Blijft hij bij McLaren volgend jaar, dan heeft hij mogelijk een Honda-motor in zijn rug die podiums binnen kan harken. De eerdere gedachten dat het chassis van de McLaren niet veel soeps is, kan ook wel ontkracht worden. Het chassis is gebaseerd op de top-performance van de Honda krachtbron. Zelfs dit jaar verwacht ik nog wel een podium, met vooral in Japan een goede kans op al een hoge klassering. Het is een privilege daar goed voor de dag te komen, dus zullen de gedisciplineerde Japanners van Honda er ook alles aan doen daar te kunnen scoren.

Maar stel dat het niet zo is, dan nog geen man overboord. De komst van Vandoorne juich ik van harte toe. Tijd voor nieuw talent! Dat JB hier voor moet wijken, is niet meer dan logisch. Dat diezelfde JB wel eens naar Williams kan gaan, lijkt mij het mooiste scenario van allemaal. Het kleine Engelse team heeft veel slechte (mindere) jaren gekend en het is zich weer langzaam aan het terugvechten naar de top. Met Button hebben ze bij Williams er weer een echte winnaar bij en belangrijker nog, iemand die weet wat race-strategy betekent. De laatste tijd zijn ze dat hoofdstuk hopeloos kwijt.

Maar dan nog is er het scenario dat Jenson er mee stopt eind dit jaar. Natuurlijk is dat jammer, maar na 15 jaar ook wel een mooi gegeven en kan hij met opgeheven hoofd het F1 toneel verlaten. Het World Endurance Championship, waar hij wel vaker over heeft gepraat, zou een mooi vervolg zijn van zijn carrière. En Jenson zie ik met zijn manier van rijden wel als een goede kandidaat in het endurance-racen. Zijn manier van racen heeft nog het meeste weg van dansen, vloeiend rijgt hij bochtencombinaties aan één stuk. Goed in het managen van banden, uiterst goede conditie voor lange afstandsraces en een nieuwe 24-uurswinnaar staat al zachtjes te kloppen op de garagedeuren van Le Sarthe.

Wat Button ook gaat doen in 2016, ik denk dat hij er nimmer op achteruit kan gaan. Misschien tekent hij we bij Haas F1 en rijdt hij volgend jaar in een Ferrari. Dan heeft hij zo goed als elke krachtbron wel gehad...

Voorlopig is dat nog speculaas, maar wat deze held ook gaat doen, Jenson Button zal deze stoelendans nooit kunnen verliezen.

Foto: McLaren-Honda

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen