F1 halfjaarrapport: Scuderia Ferrari F1

Sebastian_Vettel_Ferrari_GP_Bahrein_kwalificatie

Met de winst van Sebastian Vettel in Hongarije zit de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop. De zomerstop biedt Grand Prix Radio de mogelijkheid om terug te blikken op de eerste tien races van het seizoen. Vandaag het halfjaarrapport van Ferrari.

Ferrari kreeg op de valreep voor het einde van de eerste seizoenshelft waar het eigenlijk vanaf maart al naar op jacht was: een overwinning. Sebastian Vettel boekte na de Grand Prix van Maleisië ook in Hongarije een welverdiende overwinning. Vraag is: is het seizoen geslaagd met twee overwinningen of kan Ferrari zich nog mengen in de strijd om het kampioenschap?

Nieuwe start

Onder leiding van Maurizio Arrivabene begint de Italiaanse renstal dit jaar aan een nieuwe fase in haar bestaan. Oude kopstukken ruimen het veld na een dramatisch verlopen 2014, het seizoen dat er voor het eerst sinds 1993 geen overwinningen behaald worden.

Al in Maleisië dit seizoen klinkt gejuich uit het Italiaanse kamp als Sebastian Vettel het team verlost van de maagdelijke nul van het afgelopen seizoen. Nu de Duitser ook in Hongarije zegeviert, komt de doelstelling die Arrivabene stelde aan het begin van het jaar dichtbij: twee of drie overwinningen. Het team staat na Mercedes tweede in het kampioenschap van de constructeurs en heeft daarin een forse voorsprong op Williams.

Vettel op zijn plaats

Vettel maakte na een moeilijk seizoen bij Red Bull de overstap naar Ferrari waarmee voor hem een droom uitkwam. De veelgemaakte vergelijking met de gloriedagen van Michael Schumacher die Ferrari aan de hand nam en tot een groot succes bracht gaat vooralsnog op.

Nu, na de overwinning in Hongarije, is Vettel optimistisch: “We kunnen het onmogelijke mogelijk maken”, zei hij tegen de BBC. De Duitser staat momenteel op 42 punten achterstand van Lewis Hamilton en ziet kansen in de tweede helft van het seizoen.

Twijfel voor Raikkonen

Hoe anders verloopt het voor Kimi Raikkonen. Raikkonen kent een moeilijk seizoen, het zit vaak tegen en dat is vooral te wijten aan de ‘slechte’ kwalificaties van de Fin. Een tweede plaats, drie DNF’s en een handvol top-tien klasseringen. Dat is in het kort de samenvatting van zijn seizoen.

Al voor het eind van de eerste helft begint de transfermolen te lopen waarin het stoeltje van Raikkonen een cruciale rol lijkt te spelen. Heeft de Fin nog zin om een jaar door te gaan? Heeft Ferrari het vertrouwen in Raikkonen om nog een jaar te verlengen? Het antwoord zal ongetwijfeld in het tweede deel van het seizoen komen waarin Raikkonen zal moeten vechten voor contractverlenging.

Foto: Scuderia Ferrari

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen