F1 herdenkt: 2 jaar sinds overlijden Charlie Whiting

P-20160428-01656_news

Twee jaar geleden werd de autosportwereld op de ochtend van 14 maart opgeschrikt door het plotselinge overlijden van wedstrijdleider Charlie Whiting. Slechts één dag voor de trainingen in Australië overleed Whiting in Melbourne aan een longembolie. Een groot verlies voor de autosport waarvoor de Brit decennia lang veel betekend heeft.

Whiting begon zijn carrière in de Formule 1 in 1977 als monteur voor het Hesketh team. Daarna stapte hij over naar Brabham en hielp Nelson Piquet naar zijn twee wereldkampioenschappen met het team in 1981 en 1983. In 1988 voegde hij zich bij de FIA als technische afgevaardigde.

Vanaf 1997 vervulde hij de rol als wedstrijdleider vanuit de FIA. In die rol werd hij vooral veel gezien als hij de lichten voor de start van de race bediende. Maar dat was niet het enige waar hij om bekend stond. De Brit heeft in zijn rol als wedstrijdleider veel bijgedragen aan de verbetering van de veiligheid in de sport.

Virtual safety car

Whiting werd in zijn rol als wedstrijdleider in 2014 geconfronteerd met het dodelijke ongeluk van Jules Bianchi in Japan. Onder leiding van Whiting werd als reactie op het ongeluk onder andere de virtual safety car in het leven geroepen.

De wedstrijdleider stond er bekend om vele uren op het circuit door te brengen om te controleren of de baan in goede staat was om te racen. De Brit was ook eindverantwoordelijke voor het uitdelen van straffen. In die rol als 'scheidsrechter' heeft hij vele controversiële beslissingen moeten nemen. Waaronder de straf voor Max Verstappen in Amerika in 2017, waardoor de Nederlander een podiumplek kwijtraakte.

Maar de Brit behield altijd een goede relatie met de coureurs. Dit was vaak te zien in de rijdersbriefings voorafgaand aan de raceweekenden. Deze vergaderingen bestonden vaak uit een mix van serieuze zaken en humor.

Dat de coureurs omgekeerd ook erg veel waarderen voor Whiting hadden, bracht Sebastian Vettel in juli 2019 in Silverstone ten gehore. De Duitser deed dit in een speech voorafgaand aan de Britse Grand Prix van dat jaar, waar Whiting herdacht en geëerd werd.

Lees ook: Michael Masi neemt ook in Bahrein taken Charlie Whiting over
Lees ook: Verstappen over overlijden Whiting: "Een grote schok"

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden