F1 herdenkt: 27 jaar geleden verongelukte Senna op Imola

Ayrton_Senna35

Op 1 mei 1994 verongelukte Ayrton Senna tijdens de Grand Prix van San Marino op Imola. 27 jaar na zijn dood wordt hij nog steeds gezien als één van de beste coureurs aller tijden.

1 mei 1994, de Grand Prix van San Marino staat op het programma. Het weekend begon met een zware crash van Rubens Barrichello. De Braziliaan vloog met ruim 200 kilometer per uur in de bandenmuur. Hij raakte bewusteloos en moest naar het ziekenhuis. Op zaterdag verongelukte Roland Ratzenberger, door een kapotte voorvleugel was zijn auto onbestuurbaar geworden. De Oostenrijker reed met 315 kilometer per uur de muur in, een klap die hij niet overleefde.

De grand prix begon met een zware crash. JJ Lehto kwam niet weg bij de start. Pedro Lamy kon de Benetton van Lehto niet meer ontwijken en knalde er vol achterop. Na een safety car-periode werd de race weer hervat. In de zevende ronde van de wedstrijd was er weer een zware crash. Ayrton Senna schoot rechtdoor in de Tamburello-bocht, een bocht die normaliter vol gas was. Een harde klap volgde, die de wereldkampioen niet overleefde. Ayrton Senna werd slechts 34 jaar.

Ayrton Senna was een meester in de regen. Hij wist drie podiums te pakken voor Toleman, een team dat normaal gesproken in het middenveld te vinden was. Zijn eerste race won hij voor Lotus in 1985 in Portugal, er volgden er nog veertig. Met McLaren werd hij drie keer wereldkampioen. In 1994 verliet hij McLaren en ging naar Williams, het team dat in 1993 domineerde. Dit deed hij om een gooi te doen naar een vierde wereldtitel, een titel die hij niet wist te behalen.

Senna zal altijd worden gezien als één van de beste coureurs die de sport ooit gekend heeft. Met drie wereldtitels staat Senna op een gedeelde zesde plaats op de lijst van meeste wereldtitels. Een lijst die met Senna als voorbeeld laat zien dat niet alle statistieken een goed beeld geven van de werkelijkheid.

Ayrton_Senna03-700x469
Foto: McLaren Media Centre

Lees ook: Sterfdag Ratzenberger: 27 jaar na gitzwart weekend op Imola

Lees ook: Top-5: Formule 1-coureurs in tranen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden