F1 herdenkt: 39 jaar na dood van legende Gilles Villeneuve

ss-youtube-villeneuve-2

Op 8 mei 1982 stond de Grand Prix van België op het programma op het circuit van Zolder. De dag draaide uit op een zwarte bladzijde in de historie van de autosport, omdat Gilles Villeneuve die dag omkwam in een zware crash.

Gilles Villeneuve was in 1982 één van de meest spraakmakende coureurs in de Formule 1. De Canadees reed op dat moment bij Ferrari waar hij eind 1977 het plekje van Lauda overnam. Villeneuve mocht de laatste twee races meedoen voor de Scuderia, maar wist nog geen potten te breken. In de seizoenen die volgden lukte hem dat wel en wist hij het publiek te charmeren met zijn agressieve rijstijl.

Nikita Mazepin / Haas/ Imola / Emilia-Romagna / 2021
Foto: Haas (Zak Mauger / LAT Images)

Overwinningen

In 1978 pakte Gilles Villeneuve zijn eerste overwinning in de Formule 1. Dat deed hij op zijn thuiscircuit in Montreal, Canada. Dat circuit werd later ook vernoemd naar Villeneuve en draagt nog steeds zijn naam. Verder won de Canadees vijf andere grand prix' met als laatste de Grand Prix van Spanje in 1981.

Gilles Villeneuve stond ook bekend om zijn alles-of-niets mentaliteit. Tijdens de GP van Dijon had Villeneuve een rondenlang gevecht met René Arnoux om de tweede plek. Beide coureurs gingen tot het gaatje en haalden elkaar meerdere malen in. Het gevecht is de boeken ingegaan als één van de mooiste in de historie van de Formule 1.

Nikita Mazepin / Haas/ Imola / Emilia-Romagna / 2021
Foto: Haas (Zak Mauger / LAT Images)

Dood

Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van België ging het gruwelijk mis voor de Canadees. In de laatste kwalificatieronde op het circuit van Zolder was Villeneuve bezig aan zijn snelle ronde. Jochen Mass reed daarentegen langzaam en probeerde aan de kant te gaan voor de Canadees, maar tevergeefs, Villeneuve  raakte de langzame Mass. Villeneuve werd gelanceerd en vloog uit zijn auto. Het medische team probeerde hem nog te redden, maar later die avond overleed Villeneuve aan de verwondingen van de crash.

De bocht waarin Villeneuve crashte draagt nu de naam van de Canadees ter nagedachtenis. Gilles Villeneuve is overleden op 32 jarige leeftijd in het ziekenhuis van Leuven.

Lees ook: Maak kans op 3.333 euro aan brandstof met het Grand Prix Spel

Lees ook: Bottas snelste in VT1 Grand Prix van Spanje

Lees ook: VT2 GP van Spanje: Hamilton snelst, Verstappen P9

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden