F2-kampioen Oscar Piastri: "Wist in Bahrein dat ik titel kon pakken"

01-Oscar-Piastri-PREMA-Racing-C-Formula-Motorsport-Limited-4

Oscar Piastri is de opvolger van Mick Schumacher als Formule 2-kampioen van 2021. De jonge Australiër presteerde het hele seizoen sterk en was na afloop van de eerste sprintrace in Abu Dhabi al zeker van de kampioenstitel. Het is overigens zijn derde titel in drie jaar tijd, want in 2019 won hij de Formula Renault Eurocup en in 2020 was hij Formule 3-kampioen. In gesprek met Formula 2 blikt de 20-jarige terug op zijn debuutseizoen in de Formule 2.

"Aan het begin van het jaar wist ik niet of ik dit voor elkaar zou kunnen krijgen", begint Piastri. Hij maakte begin dit jaar zijn debuut in de Formule 2, een klasse waarin rookies het volgens de Prema-coureur niet makkelijk hebben. Aan het begin van het seizoen had Piastri het inderdaad niet makkelijk, hij had niet genoeg vertrouwen. "In Bahrein had ik er niet veel vertrouwen in dat ik alles bij elkaar kon laten komen. De kwalificatie ging wel oké, het eerste doel dat weekend was om ons in de top-10 te kwalificeren en dat lukte. De eerste race was ook oké, het was niet echt speciaal."

Oscar Piastri / Formule 2 / Prema / kampioen / 2021
Foto: FIA Formula 2

Keerpunt: tweede sprintrace in Bahrein

De tweede race in Bahrein vormde echter een keerpunt voor de Australiër. Hoewel het een pittige race was, wist hij wel te winnen. Dat gaf zijn vertrouwen een flinke boost. Ook de Feature Race ging best goed tot hij uitviel. "De Feature Race gaf mijn vertrouwen ook een boost, want tot het moment dat ik uitviel waren we de leidende auto met onze strategie. Ik verliet Bahrein echt met het idee dat ik het kampioenschap kon winnen."

Hoewel de rookie zelf sterk presteerde, had hij meerder concurrenten die hij moest verslaan. "Het was een pittig jaar. Ik denk dat Zhou mijn grootste concurrent was gedurende de eerste helft van het jaar, maar ik wist dat een aantal andere coureurs vlak achter hem zaten." Tijdens de tweede helft van het jaar kwam ook teamgenoot Robert Shwartzman steeds dichterbij. Deze laatste twee races was de Rus de enige die de Australiër nog van de titel af kon houden, maar dat lukte niet. "Ik wist dat Robert (Shwartzman red.) sterk zou zijn omdat we in dezelfde auto rijden. Ik denk dat zijn prestaties tijdens de kwalificaties hem parten hebben gespeeld wat de strijd om het kampioenschap betreft."

'Het is een erg trots moment voor me'

Pas na het raceweekend in Jeddah realiseerde Piastri zich dat er eigenlijk niets meer mis kon gaan. Daarvoor racete hij met het gevoel dat het kwartje ook nog de andere kant op kon vallen 'zoals dat vaak gebeurt in de Formule 2'. Naast de onzekerheid van het racen, kende het seizoen van de Prema-coureur ook veel mooie momenten. Zo genoot hij naar eigen zeggen enorm van de kwalificaties. "Als we het hebben over specifieke momenten... mijn eerste pole op Silverstone was best speciaal omdat het toen lang geleden was dat ik voor het laatst pole had. De tweede sprintrace in Jeddah was best goed, maar ik denk dat de beste momenten mijn eerste overwinning tijdens de tweede sprintrace in Bahrein en mijn eerste Feature Race-winst in Monza zijn."

Met de Formule 2-titel op zak heeft de 20-jarige best wat bijzonders neergezet. Het is namelijk de derde jaar op een rij dat hij een titel in een raceklasse wint. In 2019 won hij de Formula Renault Eurocup gevolgd door de Formule 3 in 2020 en dit jaar de Formule 2. "Het is een erg trots moment voor me. Ik denk dat ik de eerste ben die die drie kampioenschappen op een rij heeft gewonnen. Ik ben heel blij. Toen ik begon in Formule 2 was het niet meteen mijn doel om die drie titels op een rij te winnen, ik wilde gewoon races winnen om races te winnen, maar het staat erg goed op mijn cv."

Oscar Piastri / Prema Racing / F2 / Abu Dhabi / 2021
Foto: Formula 2 (Joe Portlock - Formula 1/Formula Motorsport Limited via Getty Images)

Reservecoureur bij Alpine die vast stoeltje verdient

Als rookie heeft Piastri serieus hoge ogen gegooid dit seizoen. Zijn sterke prestaties en mooie inhaalacties op de baan, zijn een ware lust voor het oog. Je kunt eigenlijk alleen maar hopen dat er in de nabije toekomst een Formule 1-stoeltje voor hem in het verschiet ligt. Voor nu mag hij alvast een beetje kennismaken met de koningsklasse van de autosport, Piastri is in 2022 namelijk reservecoureur voor het team van Alpine.

Lees ook: Zhou wint tweede sprintrace Formule 2 Abu Dhabi

Lees ook: Oscar Piastri nieuwe Formule 2-kampioen

Lees ook: “Ross Brawn en Pat Symonds verlaten F1 in 2022”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden