Fenati voor twee wedstrijden geschorst - Update met reacties

180909_RSM_Fenati-Manzi

De stewards van de FIM, de internationale motorsportbond, hebben een schorsing van twee wedstrijden opgelegd aan Romano Fenati. De Italiaan kneep in de Moto2-race tussen bocht 6 en 7 in de rem van landgenoot Stefano Manzi, bij een snelheid van 217 kilometer. Fenati werd voor die actie al meteen gediskwalificeerd.

https://twitter.com/MotoGP/status/1038748128940314624

Met twee wedstrijden schorsing komt Fenati goed weg. Het is immers niet de eerste keer dat hij zo’n geintje flikt. In 2015 gaf hij tijdens de warm-up voor de Moto3-race in Argentinië een schop aan Niklas Ajo en zette hij bij de proefstarts daarna diens machine uit. In 2016 werd hij op staande voet ontslagen bij het VR46 Sky-team in de Moto3 wegens wangedrag jegens de teamleiding en monteurs.

Fenati zelf reageerde bij Movistar TV, uren later. "Ik ben het niet eens met de twee races schorsing, maar ik ga niet in beroep. Ik erken dat het een gevaarlijke manoeuvre was, en dat ik niet zo had moeten reageren, maar Manzi heeft meer gedaan dan wat op de beelden te zien was." Volgens Fenati reed Manzi hem eerst van de baan (zie beelden onderaan bericht) en kwam hij daarna nog een keer pal voor hem rijden terwijl hij het tempo liet zakken. "Hij vertraagde me dus opzettelijk. Ik wil het niet als excuus gebruiken, maar ik zou wel graag willen dat het in perspectief wordt gezien."

In de persconferentie na afloop van de MotoGP-race op Misano - nog voordat de straf voor Fenati was uitgesproken - nam Cal Crutchlow duidelijk stelling: “Deze man mag nooit meer op een racemotor stappen. In de rem van een ander knijpen op het rechte stuk, is een schandalige en levensgevaarlijke actie. Onbegrijpelijk dat zijn team hem er niet meteen via de achterdeur uit heeft geschopt toen hij terug in de garage kwam.”

https://twitter.com/MotoGP/status/1038800669493415938

Nadat even later de straf voor Fenati werd bekend gemaakt, spraken ook andere rijders zich uit. Superbikes-coureur Michael van der Mark, op bezoek in Misano, was het op Twitter '100% eens' met Crutchlow en voegde daar de hashtag #fexit aan toe. Marc Marquez, eerder nog terughoudend, vond twee wedstrijden te weinig. "Maar beter dan niets. Als Fenati verstandig is, blijft hij de rest van het seizoen thuis." Scott Redding zei op Instagram dat Fenati minimaal voor de rest van het seizoen had moeten worden gestraft. "Wat hij doet kan echt niet. Hij brengt Manzi enorm in gevaar." Pol Espargaro vond ook dat twee races schorsing te weinig is. "Dat is geen serieuze straf voor een vergrijp als dit. Een professionele coureur doet zulke dingen niet. Als je dat wel doet, ben je dus geen professional en hoor je hier niet thuis." Een van de weinigen die de straf terecht en afdoende vond, was Jorge Lorenzo. "Ik denk dat de straf correct is en dat Fenati wel begrijpt dat dit gedrag niet kan. Maar we weten niet wat Manzi allemaal nog meer heeft gedaan. Manzi is een erg agressieve rijder."

Fenati's team Marinelli Snipers heeft in een verklaring excuses aangeboden en distantieert zich van de actie van Fenati, maar niet van de coureur zelf. "Het is onvergeeflijk en ook al was er blijkbaar een aanleiding toe, dit had nooit mogen gebeuren. Wij bieden onze excuses aan aan de hele MotoGP-gemeenschap en al onze sponsors. Wij accepteren de schorsing van onze rijder en danken de MotoGP-stewards en Forward Racing voor de professionele manier waarop met dit incident is omgegaan. Het is aan de rijder om zijn fout in te zien en terug te komen na dit hoofdstuk met waardigheid en een nieuw imago."

Of het Forward-team, waar Fenati een contract voor 2019 heeft, nog actie zal ondernemen, is niet duidelijk. Saillant detail is dat Manzi, het slachtoffer van Fenati’s actie, nu al voor het Forward-team uitkomt en volgend jaar de beoogd teamgenoot van Fenati is. Teambaas Giovanni Cuzari liet weten op korte termijn een gesprek te hebben met zowel Fenati als Manzi, maar wilde niet zeggen wat wat hem betreft de mogelijke consequenties zijn. In de wandelgangen wordt echter beweerd dat MV Agusta - het merk achter het Forward-project voor 2019 - het contract met Fenati al heeft verscheurd. Het legendarische merk zou niet willen terugkeren in de Grad Prixs met een rijder met het imago van Fenati aan zich verbonden.

Ook Manzi kreeg een penalty, omdat hij eerder in de race bij een inhaalactie Fenati raakte, zodat de twee buiten de baan kwamen, waarop bij Fenati de stoppen doorsloegen. De straf voor Manzi is dat hij zes gridplaatsen moet inleveren bij de volgende race in Aragon.

https://www.facebook.com/alvin.vanwunnik/videos/10216784443421764/

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden