Fernando Alonso kondigt Formule 1-afscheid aan

alonso_mclaren

Fernando Alonso is bezig aan zijn laatste Formule 1-seizoen. De 37-jarige Spanjaard heeft via de sociale kanalen zijn afscheid aangekondigd. McLaren heeft het aanstaande vertrek van Alonso bevestigd.

Alonso, die vorige maand zijn 37ste verjaardag vierde, is bezig aan zijn vijfde seizoen bij McLaren. In totaal is de Spanjaard 17 jaar actief in de koningsklasse van de autosport en boekte 32 zeges, reed 22 keer naar pole position en stond 97 keer op het podium. In 2005 en 2006 veroverde Alonso de wereldtitel en sloot hij drie keer het seizoen af als vice-wereldkampioen.

Tijd voor verandering

"Na 17 prachtige jaren in deze fantastische sport is het tijd voor verandering. Ik heb van elke minuut genoten. Ik kan de mensen die bij hebben gedragen aan deze seizoenen niet genoeg bedanken", zegt Alonso in een statement op de website van McLaren.

"Ik wil iedereen bij McLaren bedanken. Mijn hart ligt voor altijd bij dit team. Ik weet dat zij in de toekomst sterker en beter voor de dag zullen komen. Dat zou voor mij het goede moment kunnen zijn om terug te keren. Daar zou ik heel gelukkig van worden."

Horizon verbreden

"Ik heb zulke goede relaties met veel fantastische mensen bij McLaren opgebouwd en zij hebben mij de mogelijkheid gegeven om mijn horizon te verbreden en te racen in andere klassen", gaat Alonso verder. "Ik heb het gevoel dat ik een completere rijder ben geworden. Laten we zien wat de toekomst brengt: nieuwe uitdagingen liggen om de hoek. Ik beleef een van de mooiste momenten in mijn leven, maar ik moet nieuwe avonturen aan gaan."

"Ik heb het besluit een aantal maanden geleden genomen", zegt Alonso. "Niettemin wil ik Chase Carey en Liberty Media bedanken voor hun moeite om mij van gedachten doen te veranderen en iedereen die met mij de afgelopen maanden contact heeft opgenomen."

Dankwoord

"Tot slot wil ik mijn voormalige teamgenoten, teamgenoten, concurrenten, collega’s, partners, journalisten en iedereen met wie ik tijdens mijn Formule 1-loopbaan hebt gewerkt bedanken. En vooral mijn fans. Ik ben er zeker van dat onze paden elkaar zullen kruisen."

"Er is dit seizoen nog een aantal races te gaan en ik zal aan de start staan met meer passie en commitment dan ooit", zegt Alonso.

Ambassadeur

"Fernando is niet alleen een fantastische ambassadeur voor McLaren maar ook voor de Formule 1", zegt Zak Brown CEO van McLaren. "Zijn 17 jaar in de sport, als misschien wel de meest vooraanstaande rijder van zijn generatie en zonder twijfel een van de grootste in de Formule 1, heeft een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de rijke geschiedenis van de Formule 1."

"Voor iedereen komt de tijd om te veranderen en Fernando heeft besloten dat zijn tijd aan het einde van dit seizoen is. Wij respecteren zijn besluit, zelfs als we geloven dat hij in de beste vorm van zijn loopbaan is. Onze open dialoog met Fernando heeft ervoor gezorgd dat we deze mogelijkheid konden plannen."

Vuur niet gedoofd

"Tijdens de evaluatie van zijn toekomst in de afgelopen maanden is het vuur bij Fernando niet gedoofd. Hij bleef op het hoogste niveau presteren, zoals we weten dat hij dat ook zal doen in de resterende negen races van het kampioenschap", gaat Brown verder.

"Ik weet dat het gehele team achter mij staat om een hulde te brengen aan Fernando’s enorme bijdrage aan McLaren: hij is een legende, zowel voor het kampioenschap als voor het team. Fernando is een belangrijk onderdeel van onze historie en komt in de rij van illustere McLaren-coureurs. Namens Sheikh Mohammed Mansour en het gehele bestuur wensen wij Fernando in de toekomst veel succes."

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen