Ferrari wil duidelijkheid van FIA over spiegelontwerp Mercedes

door Jay Hartman
3639737

Ferrari heeft aan de FIA gevraagd om duidelijkheid over het ontwerp van de spiegels aan de Formule 1-auto's. Het team wil opheldering over hoe ver de teams mogen gaan in aanpassingen en design van de spiegels. Dit komt nadat Mercedes met een nieuw concept de testdagen in Bahrein reed. 

Mercedes kwam tijdens de laatste testdag in Bahrein met een compleet nieuw ontwerp van de spiegels. Niet alleen de sidepods waren onderwerp van discussie bij hun concurrentie, maar ook de spiegels. Veel teams beweren dat Mercedes een aerodynamisch voordeel heeft met dit ontwerp, wat volgens de nieuwe technische reglementen niet is toegestaan. 

Hoewel de concurrentie het niet eens is met het ontwerp is er hoogstwaarschijnlijk wel een overeenstemming geweest over het ontwerp. Tijdens een vergadering met een commissie die adviseert over technische zaken zou deze overeenstemming zijn bereikt waarin staat dat het ontwerp wel aan de regels voldoet. 

Lewis Hamilton closeup in de Mercedes derde testdag Bahrein 2022
Foto: Mercedes AMG F1

Opheldering bij FIA

Ferrari laat het er niet bij zitten en vindt dat de FIA de zaak beter moet onderzoeken. Zij willen dat er een technische richtlijn moet komen die teams adviseert over wat er wel en niet is toegestaan aan het ontwerp van hun auto's. Teambaas Mattia Binotto geeft het voorbeeld van zijn eigen team die in 2018 hun spiegels lieten doorlopen op de halo om daar aerodynamisch voordeel te krijgen. Die moesten ze twee grands prix later weer verwijderen van de FIA omdat het niet was toegestaan. 

Het gaat Binotto alleen om het principe en niet zozeer om Mercedes in de weg te gaan staan. Hij benadrukt dat geen van de teams de legaliteit van Mercedes in twijfel trekt, maar alleen opheldering wil van de FIA over het hoe en wat. Volgens hem heeft de organisatie altijd duidelijk gemaakt dat de steun voor de spiegels alleen een structurele functie mag hebben. Een aerodynamisch voordeel mag alleen incidenteel voorkomen. Binotto gelooft niet dat de spiegels van Mercedes een incidenteel voordeel is en dus denkt hij dat de spiegels tegen het principe van de FIA ingaan. 

Binotto kijkt in ieder geval uit naar de ontwikkeling van de situatie: "Het is geen eenvoudige discussie en er zijn veel partijen bij betrokken. De gesprekken zijn onderweg, maar ik weet nog niet welke beslissingen er genomen gaan worden."

Lees ook: Stefano Domenicali wil transparantie van de FIA over rapport Abu Dhabi

Lees ook: BREAKING: Sebastian Vettel test positief op corona, Hülkenberg vervangt

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Bahrein

 

door Jay Hartman

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden