FIA: ''10 positieve coronatesten, geen raceweekend annuleren''

sundayitaly3-945260

De FIA ​​is ervan overtuigd dat het in staat zal zijn om positieve gevallen van het coronavirus te behandelen die zich in de paddock voordoen zodra het Formule 1-seizoen wordt hervat. Hierdoor hoeven er geen races geannuleerd te worden.

De Australische Grand Prix werd slechts twee uur voor de geplande start van de eerste vrije training afgeblazen, nadat een McLaren-medewerker positief was getest op COVID-19. Sindsdien zijn er nog eens negen races afgeblazen. Er zijn nu plannen om een "biosfeer" te creëren tijdens evenementen om het seizoen van start te laten gaan, te beginnen met de Oostenrijkse Grand Prix begin juli.

De voorzitter van de medische commissie van de FIA, Gerard Saillant, heeft er alle vertrouwen in dat eventuele positieve coronatesten op een manier kunnen worden verwerkt die de annulering van de race zoals in Australië zou voorkomen.

''Ik denk dat de situatie tussen Melbourne en nu heel anders is, omdat de kennis van het virus heel anders is'', vertelt Saillant aan Sky Sports F1. ''Het is mogelijk om heel wat dingen te voorkomen en om te anticiperen. Als we één positieve case hebben, of misschien tien positieve, is het mogelijk om het perfect te managen. Medisch gezien is dat geen probleem.''

Maar Saillant realiseert zich dat er meer verstrekkende gevolgen zijn als er een groot aantal positieve gevallen zouden zijn, waardoor actie moet worden ondernomen.

''We moeten proberen daar zo goed mogelijk op te anticiperen, om te weten waar de grens ligt waardoor het onmogelijk is om door te gaan. Maar ik denk dat het voor ons nu geen probleem is'', besluit Saillant.

FIA-president Jean Todt voegt eraan toe dat hij de gebeurtenissen in Melbourne graag wil voorkomen. ''We willen ervoor zorgen dat we bij het eerste evenement op de kalender van 2020 niet voor een andere onvoorspelbare situatie komen te staan'', vertelt Todt. ''Daar werken onze experts aan.''

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen