'FIA en Liberty Media willen macht renstallen inperken'

1920x1080-FIA-Formule-1-Vlaggen

Volgens het doorgaans prima ingelichte Auto, Motor und Sport gaat er vanaf 2021 niet alleen in de technische, sportieve en financiële reglementen van de Formule 1 veel veranderen, maar ook in de besluitvorming.

De internationale autosportorganisatie FIA en Liberty Media zouden af willen van de Strategy Group en de Formula One Commission, machtige organen waarin de teams een belangrijke en vaak doorslaggevende stem hebben. Deze instituties zouden moeten worden vervangen door één nieuw bestuurlijk lichaam dat zou moeten gaan bestaan uit dertig leden; tien namens de FIA, tien namens Liberty Media en de tien teambazen.

Bij stemprocedures zou dit bestuur moeten gaan werken met een kleine meerderheid van 25 stemmen voor minder belangrijke korte termijn-beslissingen en met een grote meerderheid van 28 stemmen voor belangrijkere beslissingen die van invloed zijn op de langere termijn.

Met deze verdeling hopen de FIA en Liberty Media meer macht naar zich toe te trekken: immers zij beschikken samen over twintig stemmen en hebben vervolgens voor het doorvoeren van wijzigingen de steun van slechts vijf of acht teams nodig. In de huidige situatie moeten bij vrijwel alle beslissingen alle teams akkoord gaan om iets gedaan te krijgen.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden