FIA heropent onderzoek na overtreding van Lewis Hamilton in Qatar

door Amber Buwalda
lewis hamilton qatar vrijdag 2023

De FIA zal het incident waarbij Lewis Hamilton na een uitvalbeurt in Qatar de baan overstak opnieuw gaan bekijken. De Mercedes-coureur stak de baan over terwijl de race nog bezig was. Hoewel de Brit al een boete van 50.000 euro kreeg voor het incident, is de autosportfederatie bang dat de Brit met het oversteken van de baan het verkeerde voorbeeld heeft gegeven.

Na contact met teamgenoot George Russell eindigde Lewis Hamilton in de eerste bocht van het Lusail International Circuit in de grindbak. De Brit stapte uit zijn auto en stak direct de baan over terwijl de race nog bezig was. Het oversteken van de baan zoals Hamilton deed is volgens de regels niet toegestaan. Direct na het incident kwam de FIA al met een straf: een boete van 50.000 euro, waarvan 25.000 euro voorwaardelijk, en een reprimande. 

'Verkeerd voorbeeld voor jongere coureurs'

De FIA komt nu terug op die eerder gegeven straf. De autosportfederatie bezorgd is dat de Brit met deze actie een verkeerd voorbeeld heeft gegeven. Hoewel Hamilton direct inzag dat het een onveilige actie was, heeft hij volgens de FIA een voorbeeldfunctie en moet hij zich daarvan bewust zijn, zo laat een woordvoerder van de FIA weten tegenover Motorsport.com. ''De FIA erkent dat Hamilton zich heeft verontschuldigd tegenover de stewards na het incident. Hij heeft erkend dat het oversteken van de baan een ernstige inbreuk op de veiligheid is, en dat het zowel voor hem als voor de coureurs op de baan een gevaarlijke situatie opleverde. De stewards benadrukken dat het oversteken van een circuit extreem gevaarlijke situaties kan veroorzaken en dat de coureurs daar heel voorzichtig mee moeten zijn. Gezien de voorbeeldfunctie van Hamilton maakt de FIA zich zorgen over de indruk die zijn acties mogelijk hebben gemaakt op jongere coureurs.''

Hogere straf in de toekomst

Lewis Hamilton zal waarschijnlijk geen hogere straf krijgen voor het incident. Het onderzoek is voornamelijk heropend om te kijken of de straf voor het oversteken van een 'live' racecircuit niet veel hoger zou moet zijn. Een week na de race is de FIA van mening dat het incident wellicht toch ernstiger is dan eerst gedacht werd. Aan welke zwaardere straf de FIA zit te denken voor toekomstige soortgelijke incidenten is nog niet bekend.

Lees ook: Formule 1 verlengt contract met Spa-Francorchamps tot 2025

Lees ook: Nico Hülkenberg: Hoop dat nieuwe updates in Austin een vroeg kerstcadeau zijn

Lees ook: Lance Stroll gewaarschuwd door FIA na duw-incident in Qatar

door Amber Buwalda

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden