FIA overweegt geautomatiseerde finishprocedure

images_Formule1_2015_Grand_Prix_Monaco_2015_Nico_Rosberg_Mercedes_AMG_GP_Monaco_2015_finish

Wedstrijdleider Charlie Whiting denkt er over om naast het zwaaien van de finishvlag een automatisch systeem in te voeren. In de slotronden van de Canadese Grand Prix vlagde fotomodel Winnie Harlow de vlag na 69 van de 70 ronden, wat voor verwarring en een potentieel onveilige situatie op de baan zorgde.

Omdat de vlag aan het begin van de 69ste ronde viel, werd het resultaat van de race gebaseerd op de 68ste ronde. Daniel Ricciardo verloor zo zijn snelste ronde weer aan Max Verstappen. Voor de puntenverdeling had de blunder van de FIA geen gevolgen. Het was namelijk niet de schuld van Harlow zo verklaarde de autosportfederatie kort na de race.

Traditie

Het feit dat Ricciardo zijn snelste ronde op de klokken zette toen de race formeel dus al gefinisht was, had fout kunnen aflopen met marshalls en publiek die na de finish de baan oplopen. Whiting overweegt daarom een signaal te tonen op de lichtborden boven start-finish: “Ik denk dat we moeten nadenken over een beter signaal voor het einde van de race. Natuurlijk hoort de geblokte vlag bij de traditie van de Formule 1, maar zoals we gezien hebben kan het ook tot fouten leiden.”

Over hoe zo’n signaal er uit zou moeten zien heeft Whiting al een idee. “Je zou het zwarte paneel (boven start-finish) een geblokte vlag kunnen laten tonen op het juiste moment. Maar als je dat dus automatisch gaat doen moet je goed nadenken over wat het juiste moment dan is.” Volgens Whiting moet je streven naar een situatie waarbij de rijders alleen naar het paneel kijken. Als ze het signaal niet zien, dan is de race dus nog niet voorbij.

Pele

Whiting vraagt zich overigens wel af of je zo ver moet gaan voor iets wat “eens in de tien jaar voorkomt.” In 2002 vlagde voetballegende Pele de race een ronde te laat af tijdens de dat jaar gehouden Chinese Grand Prix. Ook benadrukt Whiting dat hij geenszins van plan is de traditionele finishvlag in de ban te doen of een einde te maken aan het aanwijzen van VIP’s door de organisatie om de vlag te zwaaien. “Wel moeten we kijken naar de procedure, soms neemt de VIP familie en vrienden mee naar boven, het kan dan soms wat druk en onoverzichtelijk zijn”, besluit de wedstrijdleider.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden