FIA schorst karter Luca Corberi voor 15 jaar

door Jay Hartman
Screenshot-30

Karter Luca Corberi is voor vijftien jaar geschorst door de FIA. Aanleiding voor de schorsing is een zware incident tijdens het WK karten vorig jaar in Italië. Corberi gooide daarbij een bumper naar een aankomende coureur. 

Corberi viel in de race uit na contact met concurrent Paolo Ippolito, waardoor zijn kart schade opliep. Uit frustratie stak de karter de baan over waarna hij ook een bumper naar een andere coureur gooide. Na afloop van de race ging hij ook nog op de vuist met Ippolito.

Onderzoek

De FIA gaf aan direct na afloop van de race om het incident te onderzoeken. Corberi zelf beloofde dat hij nooit meer zou gaan racen. Afgelopen maand kwam de FIA bijeen om het incident te bespreken. Corberi meende echter dat de FIA hem geen straf meer kon geven, omdat de Italiaanse autoriteiten dat al hadden gedaan. Ook gebruikte de verdediging van Corberi een opmerkelijk argument over een vergelijkbaar incident in langlaufen, waarbij een atleet een tegenstander aanviel. De FIA weerlegde deze argumenten door langlaufen een andere tak van sport te noemen en door aan te geven dat Italiaanse autoriteiten nog geen straffen hebben uitgedeeld aan Corberi. Daarbij legt de FIA uit dat zij een onafhankelijke rechtsmacht zijn in dit incident.

Uitspraak

Uiteindelijk werd er besloten door de FIA om de karter een schorsing te geven van vijftien jaar. Er werd nog even gesproken van een levenslange schorsing, maar de organisatie vindt dat Corberi nog een kans moet krijgen om terug te keren in de autosport na zijn straf. Corberi is vijftien jaar lang buitengesloten van alle functies in de autosport en competities.

Bekijk de beelden van zowel het bumpergooien en het gevecht na afloop van de race hieronder:

Lees ook: Olav Mol over Hamilton: “Zijn racehart is gaan kloppen”

Lees ook: Brawn: “Russell kon geen kant meer op”

door Jay Hartman

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden