FIA sleutelt aan Max Mosley's budgetplan

Jean_Todt_FIA

Max Mosley stelde een aantal weken geleden een plan voor de Formule 1- teams twee keuzes te geven qua budget: onbeperkt of onder een bepaalde grens. Die tweede keuze zou dan meer vrijheden krijgen. De FIA en de teams sleutelen nu aan een variant daarop.

Voormalig FIA-voorzitter Max Mosley stelde voor om bijvoorbeeld een grens van 100 miljoen te stellen. Wie daar onder blijft krijgt 'onbeperkte' technische vrijheden. Wie met een groter budget wil werken zou zich dan aan de huidige strengere technische regels moeten houden. De gedachte achter Mosley's idee is dat op termijn iedereen onder die 100 miljoen zou blijven en zo de sport financiëel weer gezond zou worden.

In de laatste meeting van de Strategy Group is het plan van Mosley uitgebreid besproken. Het letterlijke plan van Mosley werd niet aangenomen, maar op voorspraak van de huidige FIA-voorzitter, Jean Todt, kwam er wel een variant op tafel.

Het letterlijke plan van Mosley leidt tot twee verschillende sets aan regels, wat in de praktijk een complexe operatie oplevert. In de nieuwe variant zouden teams die onder de grens van bijvoorbeeld 100 miljoen blijven onbeperkt 'tools & tests' krijgen. Vertaald naar de praktijk betekent dat dat de teams die méér willen spenderen beperkt zouden worden tot bijvoorbeeld 25 uur windtunnel per week, acht dagen testen per jaar en 25 terraflop computervermogen. Het technisch reglement zelf zou echter voor iedereen hetzelfde zijn.

Ook over deze variant werd de Strategy Group het niet eens, ook al onderschrijft iedereen de noodzaak om de kosten te verlagen. Volgens het Duitse Auto Motor und Sport zal Todt daarom verdergaan met sleutelen aan het idee om de teams voor 2017 te 'dwingen' een keuze te maken. 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen